Hart boven hard verzamelt in Hasselt

Print
Hart boven hard verzamelt in Hasselt

Foto: Bart Vanderlee

Hasselt-Centrum

Hasselt - Woensdag verzamelde Hart Boven Hard op de Welzijnscampus. Hart boven hard haalde vorig jaar voor het eerst de media met haar 'Septemberverklaring', waarmee ze wou aantonen dat er wel degelijk een alternatief is voor de maatregelen van de regeringen Michel en Bourgois.

De beweging vroeg de regeringen om niet enkel te besparen maar om ook te investeren in de grote sociale en ecologische uitdagingen die onze maatschappij te wachten staan. Ze stelde dat er wel degelijk een alternatief is en ontwikkelde dan ook tien hartenwensen, tien domeinen waarop de beweging de aandacht wil vestigen.

Een jaar later heeft Hart boven Hard al heel wat meer vorm en dat was bij de bijeenkomst woensdag te merken. De zaal zat goed gevuld en er werd aandachtig geluisterd naar de sprekers.

Zo vertelde professor Eric Corijn over “Think global, act local” en stelde hij dat we best beginnen met de wereld te veranderen in onze eigen leefomgeving. Het zijn de steden, niet de naties die de wereld gaan redden.
Hierna stelde schrijfster Tine Hens haar boek “Het klein verzet” voor. Ze behandelt hierin allerlei voorbeelden van hoe burgers overal ter wereld zelf het initiatief nemen. Haar verteltalent werd duidelijk gewaardeerd.

Eén van die voorbeelden in het boek van Tine Hens is Herman Stulens. Herman kreeg in 2010 de eretitel 'Minister van Sociale Energie' en is bestuurder bij de burgercooperatie Bronsgroen.
Bronsgroen is een mooi Limburgs initiatief van burgers die zelf het heft in handen nemen en samen werken rond hernieuwbare energie en energiebesparing. Dit volgens het coöperatieve model met directe participatie.
Tot slot was er ook nog veel aandacht voor de vluchtelingenproblematiek.

Een boeiende avond dus waar bleek dat Hart boven hard ook in Limburg leeft.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio