MIVB dient klacht in voor ‘mogelijk racistische boodschap’ op metro

Print
MIVB dient klacht in voor ‘mogelijk racistische boodschap’ op metro

Foto: BELGA

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB gaat een klacht indienen bij het parket voor de “mogelijke publicatie van een racistische boodschap in het Frans op een aanduider in de metro”. De klacht moet leiden tot meer duidelijkheid over de oorzaak, of die nu van menselijke of technische aard is.

Op donderdag 17 september plaatste een reiziger een foto op Facebook, genomen in een metrostel van de MIVB op lijn 2/6. Op de foto is een plaatsaanduider te zien. Daarop verschijnt gewoonlijk de naam van het volgende station. Op deze aanduider staat ‘Porte de Naiqr’ te lezen, terwijl dat normaal ‘Porte de Namur’ moet zijn.

Een aantal Franstaligen lieten op sociale media en in Franstalige kranten verstaan dat ze meenden dat iemand, mogelijk van het MIVB-personeel een racistische ‘grap’ had uitgehaald door te zinspelen op ‘Porte de nègre’. Er wonen namelijk veel mensen van Afrikaanse herkomst in de Matongewijk, niet ver van de Naamsepoort.

De MIVB neemt dit voorval zeer ernstig en onderzoekt de zaak. ‘De eerste resultaten tonen dat er geen externe tussenkomst is geweest in de software en dat de laatste wijziging werd aangebracht in 2013. Het probleem kwam ook niet tevoorschijn bij een test die vrijdagochtend werd uitgevoerd in station Naamsepoort’, aldus An Van Hamme van de MIVB aan Belga. ‘Het kan alsnog om een bug gaan waarbij de letters ‘mu’ per toeval zijn omgezet in ‘iq’, of om een fotomontage op Facebook, maar we willen ook uitsluiten dat het gebeurd is door een kwaadwillige ingreep van een persoon. Vandaar die klacht bij het parket, zodat de zaak helemaal kan worden uitgeklaard.’