Mama

'I made my own magic': als je single bent en een kindje wil

Print
'I made my own magic': als je single bent en een kindje wil

Foto: *

Foto's op sociale media met een lichtjes bollende buik, het is meestal duidelijk wat ze aankondigen. De foto waarmee Joke Hofmans haar grote nieuws aan haar vrienden en kennissen bracht, is niet anders. Behalve dan misschien het eerlijke bijschrift: 'I made my own magic'. In een blog legt Joke uit waarom ze alleen mama werd en schept ze een realistisch beeld van de niet altijd even rooskleurige weg die ze aflegde.

'Ik was 31 toen ik meter werd', vertelt Joke. 'Ik had altijd een kinderwens, maar dat moment was cruciaal voor mijn besluit. Ik was al een tijdje alleen, dit was mijn plan B en ik ging ervoor. Ik heb maanden nagedacht - hoe zou ik het financieel doen, hoe moet het praktisch, wie moet ik op de hoogte brengen? Ik weet dat ik nog jong ben, maar ik wilde niet wachten tot zwanger worden misschien moeilijker zou gaan'.

De procedure, met medische en psychologische screenings, was niet gemakkelijk. 'Het moeilijkste vond ik geduld hebben. Je begint pas aan de procedure als je echt heel zeker bent en dan moet je wachten. Op het oordeel van anderen, die moeten bepalen of je klaar bent om mama te worden. En die vragen stellen als: 'Heb je wel goed gezocht naar een man? Ben je zeker niet lesbisch?' Toen het in Antwerpen te moeizaam verliep, startte ze opnieuw in Leuven. 'Daar kreeg ik veel goede raad. Zo is het voor mijn kind belangrijk om toch genoeg mannen in zijn of haar leven te hebben. Als het naar school gaat, kan het beter bij een meester in de klas zitten'.

Eén jaar en ontelbaar veel doktersbezoeken later zag Joke twee streepjes verschijnen op haar zwangerschapstest. Nog eens drie maanden later mocht iedereen weten dat ze zwanger was. 'Ik wilde open kaart spelen, maar ik was wel bang voor de reacties. Die waren tot nu toe allemaal heel leuk, ik ben verrast door zoveel steun en warmte. Ik ben nu vier maanden zwanger en volop aan het plannen: wie moet erbij zijn bij de bevalling, hoe ga ik alles regelen?' De hoop om een man te vinden is er nog, maar de druk van de kinderwens is weggevallen.

De blog die ze in het geheim bijhield tijdens de hele voorbereiding, deelt Joke nu wel met iedereen. 'Ik wil mijn vrienden, familie en kennissen informeren, maar ook andere vrouwen met plannen in die richting. Want je wordt stevig op de proef gesteld en je moet heel zeker zijn van je besluit. En tegelijk is het praktisch een hele uitdaging: ik wist ook niet dat je op zoveel onmogelijke momenten naar de gynaecoloog en het ziekenhuis moest. Ik wilde het zo realistisch mogelijk weergeven'.

Lees hier de blog van Joke

Niet te missen