© BELGA

De Lijn zet in 2016 belangrijke stap in auditieve en visuele halteaankondigingen

De Lijn wil in 2016 een grote bijkomende stap zetten op het vlak van auditieve en visuele halteaankondigingen. Nu al zijn veel lijnbussen uitgerust met luidsprekers en schermen, maar De Lijn wil in 2016 een geïntegreerd systeem testen en nadien operationaliseren. Dat leidt Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) af uit het antwoord van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag. Rond het jaar 2020 zal het systeem op alle bussen gebruikt worden.

Auditieve en visuele halteaankondigingen zijn een manier om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer nog te verbeteren. Reizigers krijgen op die manier tijdens hun rit de nodige halte-informatie. Bij De Lijn beschikken de Kusttrams en de Hermelijntrams in Antwerpen en Gent al over dergelijke auditieve en visuele halteaankondiging.

Wat de lijnbussen betreft, zijn schermen en luidsprekers standaard aanwezig op bussen die sinds 2008 worden aangekocht. Op termijn zal elke bus met auditieve en visuele systemen uitgerust zijn.

Belangrijke stap om alles optimaal te laten functioneren is de afstemming tussen de gegevens van de boordcomputer met de schermen en luidsprekers. Het softwaresysteem daarvoor wordt in de loop van 2016 opgeleverd. “De volgende stap na de oplevering is het testen van de software op kleine schaal. Zodra de kinderziekten zijn verholpen, volgt de algemene uitrol. Daarbij voeren we voor elke lijn testritten uit om de juistheid van de gps-coördinaten na te kijken”, klinkt het bij De Lijn.

Volgens Keulen zou het systeem operationeel kunnen zijn tegen eind 2016. Bij De Lijn wijst men er wel op dat het systeem moet getest worden op 1.100 lijnen en dat die timing wat voorbarig is.

Keulen is alvast tevreden met de stappen die De Lijn zet. “Van zodra de lijnbussen die voor 2008 aangekocht zijn uit roulatie gaan, vermoedelijk rond het jaar 2020, zal het volledige wagenpark dit systeem gebruiken,” besluit Keulen.

(belga)

Aangeboden door onze partners