Colombiaanse drugstante enkel vrij mits borg van 150.000 euro

Print
Colombiaanse drugstante enkel vrij mits borg van 150.000 euro
Heusden-Zolder -

De Colombiaanse La Tia oftewel de 55-jarige Marlène Isabel Aroujo Gomez, de enige nog in hechtenis zijnde beklaagde in het cocaïneproces met pizzabakker Gennaro Bartolomeo, mag de gevangenis verlaten mits betaling van een borgsom van 150.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Hasselt vrijdag beslist, nadat haar raadsman Philip Daeninck een verzoekschrift tot voorwaardelijke invrijheidstelling had neergelegd. Voorbije woensdag is het proces met 23 beklaagden naar 2 oktober uitgesteld. De vrouw zit al sinds december 2013 in voorarrest.

Eind 2013 werd ze in Italië gearresteerd. In juli 2014 verhuisde ze naar een cel in België. Volgens het federale parket is de vrouw een vertegenwoordigster van Colombiaanse drugskartels met wie Bartolomeo onderhandelingen voerde om cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa te smokkelen via de havens van Rotterdam en het Italiaanse Gioia Tauro. De borgsom is vrijdag opmerkelijk hoog vastgelegd op 150.000 euro, terwijl bij de Aquino’s de borgsom voor de tenoren in dat proces 30.000 euro bedroeg. Uiteraard heeft bij de vrouw het groot vluchtgevaar meegespeeld.

Naast de betaling van de 150.000 euro moet de vrouw zich houden aan een contactverbod met de andere beklaagden. Ze moet binnen acht dagen in België een vaste verblijfplaats hebben en hier ingeschreven staan. Op oneven dagen moet ze zich bij de politie aanmelden. Er wordt ook verwacht dat ze op het proces aanwezig zal zijn. Het is nog niet duidelijk of de vrouw in staat is de 150.000 euro te betalen. Het onderzoek naar de Colombiaanse, de pizzabakker uit Heusden-Zolder en de 21 andere beklaagden is sinds augustus 2014 afgerond, maar het inventariseren van de 20.000 bladzijden van het strafdossier nam wegens het gebrek aan griffiepersoneel ruim vijf maanden in beslag.

Aanvankelijk had de rechtbank gepland het proces deze maand te laten starten, maar het federale parket was nog niet klaar met het opstellen van de vordering. Raadsman Philip Daeninck van La Tia reageerde vrijdag toch tevreden met het resultaat inzake haar vrijlating. Het is nu afwachten of de nodige centen bijeengesprokkeld kunnen worden.

(belga)