Vakbonden voeren acties tijdens academische openingen tegen besparingen

Print
Vakbonden voeren acties tijdens academische openingen tegen besparingen

Foto: BELGA

Net voor de plechtige opening van het nieuwe academiejaar aan de Gentse universiteit, voerden vakbonden van het hoger onderwijs actie tegen besparingen van de Vlaamse overheid. Toen de stoet met professoren aan de Aula aan de Volderstraat aankwam, kreeg de minister een ‘factuur’ van 2,1 miljard euro toegestopt.

“Er is een Europese standaard die zegt dat twee pct van het bruto regionaal product (BRP) aan onderwijs en onderzoek besteed moet worden”, verduidelijkt Raf Deweerdt, algemeen secretaris onderwijs van ACOD, die de actie samen met ACV, COC, LBC-NVK en VSOA voert. Het opleiden van de studenten en het begeleiden van de doctorandi heeft volgens de bonden een waarde van 3,8 miljard euro, aangezien Vlaanderen jaarlijks 1,7 miljard investeert in onderwijs en onderzoek aan de universiteiten, bedraagt het negatief saldo 2,1 miljard euro.

De vakbonden wijzen erop dat het aantal studenten tussen 1995 en 2010 met 41 pct is toegenomen, er ook 21 pct meer diploma’s worden uitgereikt, er bijna drie keer zoveel doctoraten zijn en er drie keer zoveel gepubliceerd wordt. “Bovenop de jarenlange onderfinanciering van het hoger onderwijs komt nu nog eens een besparing van de regering Bourgeois ten bedrage van vijftig miljoen euro. Dat betekent een kleine duizend jobs.”

De vakbonden zegt dat de regering de werking van het hoger onderwijs ondermijnt en vragen meer middelen. De minister luisterde in Gent naar de grieven van de actievoerders en verklaarde gevoelig te zijn voor de bezorgdheden. “Dit is een gezamenlijke bevoegdheid met minister Muyters, ik neem dit mee in de besprekingen”, aldus Crevits, die ook nog verwees naar de budgettair moeilijke tijden.

De vakbonden herhalen de actie maandagvoormiddag voorafgaand de academische openingszitting in Leuven, dinsdag volgt een actie in Brussel, woensdag in Hasselt en donderdag in Antwerpen.

(belga)