VIDEO. Kim Clijsters geeft grootste tennisles van België

Print
Bree - Deze voormiddag vond in de Kim Clijsters Academy in Bree de 'Grootste tennisles van België' plaats. Maar liefst 300 kinderen (8 en 9 jaar) kregen er anderhalf uur lang training.

Eerst Multiskillz, daarna een tennisinitiatie. Eén van de 60 trainers was uiteraard Kim Clijsters.  Alle Limburgse scholen konden zich inschrijven. Uit de vele inzendingen werden er veertien weerhouden op basis van hun ludieke aanvraag. De Boseind uit Neerpelt werd nog eens extra in de bloemetjes gezet omdat ze het meest originele filmpje hadden binnengestuurd (zie video). Alle kinderen kregen nog een T-shirt en een tennisbal cadeau. 

Financiële steun

Omwille van financiële beperkingen kunnen niet alle getalenteerde jeugdspelers in het tennis doorstoten tot de wereldtop. Professionele begeleiding en internationale tornooien kosten immers handenvol geld. Kim Clijsters heeft daarom een structuur opgezet, waarbij sponsors kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van jonge talenten. 

 

Tenniscoach Carl Maes, die meewerkt aan het project Ten4Kim, schetst de problematiek. "Jongens of meisjes die het talent hebben om misschien de volgende Kim Clijsters te worden, moeten van jongsafaan fors investeren in hun opleiding. Vanaf hun 14e moeten ze 10 tot 15 internationale tornooien spelen, zo'n 20 uur per week tennistraining volgen en nog eens 10 uur in de fitness doorbrengen. Dit kost hun ouders zowat 40.000 tot 50.000 euro per jaar. Tal van ouders kunnen dat niet betalen, waardoor heel wat tennistalent verloren gaat." Kim Clijsters vult aan: "Ik hou van liefdadigheid en ik zet me daar ook sterk voor in. Maar het lot van de kinderen die dezelfde dromen hebben als ik vroeger, maar die om financiële redenen niet kunnen waarmaken, raakt me evenzeer. Vandaar dat ik ook voor hen iets wil doen." Ten4Kim wil via sponsors en partners middelen inzamelen om de tornooikosten en professionele begeleiding van de tennistalenten te helpen bekostigen. "Het is geen commercieel verhaal, waarbij we prijzengeld terugbetalen aan de sponsors indien de speler doorbreekt", aldus Carl Maes. "We zoeken partners die middelen ter beschikking stellen als filantropie. Met elk van hen zullen we wel apart bekijken welke return we voor hun inbreng kunnen bieden." Ten4Kim zal samenwerken met de Koning Boudewijnstichting, waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn. Om het project in de kijker te plaatsen, werd vrijdag "de grootste tennisles ooit in België" georganiseerd. Die werd met 313 deelnemende kinderen een groot succes. Clijsters kondigde overigens ook nog aan dat er in augustus volgend jaar in Bree een 25.000-dollartornooi zal georganiseerd worden, zodat Belgische tennistalenten ook vlakbij huis de nodige punten kunnen sprokkelen.