‘Blokkeer voorlopig alle rusthuisprijzen’

Print
‘Blokkeer voorlopig alle rusthuisprijzen’

Foto: Ingram Publishing

Oppositiepartij sp.a vraagt aan de Vlaamse regering de rusthuisprijzen te blokkeren in afwachting van bijkomende investeringen. Dat zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke na de manifestatie van de zorgorganisaties vrijdag in Brussel.

Zorgnet-Icuro, het netwerk van zorgorganisaties in Vlaanderen, heeft vrijdag actiegevoerd op het Martelaarsplein. De zorgorganisaties kwamen er hun petitie met 31.000 handtekeningen overhandigen waarin ze aandringen op meer investeringen voor kwetsbare ouderen. Als de regering niet snel met extra investeringen over brug komt, zit er voor de woonzorgcentra niets anders op dan de dagprijs te verhogen, luidt de kritiek.

De manifestanten krijgen de steun van oppositiepartij sp.a. “De regering moet dringend investeren in betaalbare en kwaliteitsvolle zorg voor ouderen. Er lagen eind vorig jaar al 171 concrete projecten voor de bouw en het onderhoud van rusthuizen klaar voor uitvoering, maar minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft de financiering on hold gezet. Al meer dan een jaar kondigt hij een oplossing aan, maar er gebeurt niets”, zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke.

Minister Vandeurzen verwijst naar 8.500 extra plaatsen, maar volgens sp.a zijn die niet terug te vinden in de begroting. “Ondertussen komen er geen plaatsen bij, stijgen de rusthuisprijzen en dreigen er rusthuizen failliet te gaan”, aldus Vandenbroucke.

De Vlaamse socialisten willen snel duidelijkheid. Vandenbroucke: “Wij stellen voor om middelen van de Europese investeringsbank aan te wenden om een investeringsversnelling te krijgen en op korte termijn extra plekken in de ouderenzorg te creëren. In afwachting van een oplossing vragen we de regering om de rusthuisprijzen te blokkeren. De prijzen liggen vandaag al rond de 50 euro per dag, wat neerkomt op 1.500 euro per maand. Als je weet dat het gemiddelde pensioen amper 1.200 euro bedraagt, zie je dat niet alleen het aanbod maar ook de betaalbaarheid problematisch wordt”.

(belga)