Seraing furieus na transferverbod van FIFA: ‘Zouden beter voor eigen deur vegen’

Print
Seraing furieus na transferverbod van FIFA: ‘Zouden beter voor eigen deur vegen’

Foto: JEFFREY GAENS

RFC Seraing noemt het transferverbod en de boete die de club door de FIFA kreeg opgelegd ‘een schandalige beslissing’. ‘Men zou beter voor eigen deur vegen’, klinkt het vrijdag in een persbericht.

De FIFA legde de tweedeklasser donderdag een transferverbod van twee jaar en een boete van 150.000 Zwitserse frank (ruim 136.000 euro) op omdat Seraing inbreuken zou hebben gepleegd tegen het ‘third party ownership’ of TPO. Dat is een, inmiddels verboden, praktijk waarbij een derde partij investeert in de economische rechten van een speler met het oog op het creëren van een meerwaarde bij een latere transfer van die speler.

Seraing wijst erop dat de FIFA de sanctie oplegt op een moment dat het TPO-verbod door verschillende partijen ‘met succes’ wordt aangevochten voor de rechter. Zo zijn er procedures lopende voor de Brusselse Handelsrechtbank en bij de Europese Commissie.

‘Deze beslissing wordt genomen op een moment dat de FIFA maar al te goed beseft dat de wettelijke basis voor haar regelgeving meer dan ooit in vraag wordt gesteld’, stelt Seraing, dat onder meer verwijst naar een uitspraak door een Spaanse rechtbank. ‘Daaruit bleek duidelijk dat de regels in strijd zijn met het Europese recht.’

De voetbalclub zegt momenteel alle beroepsmogelijkheden te bekijken. Er volgt nog een sneer naar de FIFA. ‘De recente ontwikkelingen met de voormalige secretaris-generaal (Valcke, red) tonen nog eens aan dat men beter eens grondig voor eigen deur zou vegen, in plaats van eerlijke clubs te dwarsbomen in naam van een moraal die men zelf continu met de voeten treedt.’