Nieuw chemisch ongeval eist 20 gewonden in China

Print

Na een ammoniaklek in een chemische fabriek in de Centraal-Chinese provincie Henan zijn 20 mensen met vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Dat deelde het staatspersagentschap Xinhua vrijdag mee.

Het gaslek was vrijdagmorgen tegen 6.30 uur ontstaan, toen door een opengescheurde pijp rond 300 kilogram synthetische ammoniak ontsnapte. De slachtoffers zijn allen inwoners van een nabijgelegen dorp; vijf onder hen zijn er erg aan toe. Bij luchtmetingen drie uur na het incident was er volgens de regering geen ammoniak meer in de lucht.

In China komt het vaak tot industriële ongevallen door slecht onderhoud of omdat veiligheidsvoorschriften niet nageleefd worden. Pas half augustus waren in de noordoostelijke havenstad Tianjin minstens 165 mensen om het leven gekomen en honderden anderen gewond nadat een chemische opslagplaats in de haven van de stad was ontploft.

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval had vriendjespolitiek en overtredingen van de veiligheidsvoorschriften aan het licht gebracht. Het depot bevond zich op slechts 600 meter van de eerste woningen, het wettelijk minimum bedraagt evenwel 1,5 kilometer.

Na de ramp van Tianjin had de regering een nationale veiligheidscontrole bevolen, waarvan de resultaten donderdag werden bekendgemaakt. Op 80 van de gecontroleerde sites werden tekortkomingen vastgesteld, zoals op markten, goederenopslagplaatsen en ook in een stad van 170.000 inwoners, die over geen drinkwatervoorziening en geen brandweerkazerne beschikt.