Raad van Europa hekelt Belgische beperking van 250 registraties per dag

Print
Raad van Europa hekelt Belgische beperking van 250 registraties per dag

Foto: Bart Dewaele

België zou het aantal registraties van nieuwe asielzoekers niet mogen beperken tot slechts 250 per dag, zoals dat vandaag gebeurt. De regering moet de capaciteit verhogen en de registraties versnellen. Dat zegt Nils Muižnieks, de commissaris voor de Rechten van de Mens bij de Raad van Europa, na een vierdaags bezoek aan ons land.

De commissaris voor de Mensenrechten ziet bemoedigende signalen in de volgens hem erg positieve reactie van de Belgische samenleving op de toestroom aan vluchtelingen, maar ook in de beslissing van de autoriteiten om meer Syrische vluchtelingen op te nemen via hervestiging.

Al heeft hij ook kritiek. In het Brusselse Maximiliaanpark stelde Muižnieks donderdag zelf vast dat er nog steeds zo’n vijfhonderd asielzoekers ‘in ondermaatse omstandigheden kamperen’ terwijl ze wachten op hun eerste registratie door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Tandje bijsteken

België moet dus een tandje bijsteken, oordeelt de commissaris. ‘Gezien de drastische stijging van het aantal nieuwkomers de voorbije weken, moeten de autoriteiten de registratieprocedures versnellen en hun ontvangstcapaciteit verhogen’, onderstreept Muižniek.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet de voorbije weken meermaals verstaan dat hij niet wil weten van het optrekken van het aantal registraties per dag, omdat dan de kwaliteit in het gedrang zou komen. Aan extra pre-opvangplaatsen wordt wel gewerkt. Het blijft ook de bedoeling om het Maximiliaanpark stapsgewijs te ontruimen.