Belgische beiaardcultuur krijgt Unesco oorkonde

Print
Belgische beiaardcultuur krijgt Unesco oorkonde

De Belgische beiaard werd vrijdag in de bloemetjes gezet. De beiaardgemeenschappen kregen in het Brusselse stadhuis een oorkonde van Unesco en door de Brusselse binnenstad klonk van ‘s ochtends 10 uur tot ‘s namiddags beiaardmuziek. De Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal werd omgetoverd tot “jukebox”.

Iets minder dan een jaar geleden werd de 500 jaar oude Belgische beiaardcultuur door Unesco erkend als erfgoed. Voor de gelegenheid kregen de samenstellers van het beiaarddossier, minister van Staat Philippe Busquin en ererector van de KU Leuven Marc Vervenne, in het Brusselse stadhuis een oorkonde van Salvatore Mineo, hoofd van het Unesco verbindingskantoor bij de Europese Instellingen in Brussel.

Bovenaan de Kunstberg werd een mobiele beiaard geplaatst uit het Noord-Franse Douai, waarop van 10 uur tot 13.45 uur beiaardiers speelden uit Vlaanderen en Wallonië, samen met studenten van de verschillende beiaardscholen. De klokkenmuziek kon tot in het Brusselse stadscentrum gehoord worden.

Het evenement sluit om 15 uur af met een concert op de beiaard van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal. Dat is te beluisteren op het Sint-Goedelevoorplein, het park voor de kathedraal. De grote beiaard van de kathedraal, met zijn 49 klokken, is omgevormd tot “de grootste jukebox ter wereld”: het publiek kan uit een speellijst van nationale en internationale hits met een nieuwe mobiele ‘beiaardapp’ kiezen welke stukken de beiaardiers van 245 treden hoog laten klinken. Pascaline Flamme, stadsbeiaardier van Doornik en Bergen, en Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van Gent en Hasselt, spelen live de gekozen nummers.