Vanvelthoven: ‘Suikertaks is een platte belastingverhoging’

Print
Vanvelthoven: ‘Suikertaks is een platte belastingverhoging’

Peter Vanvelthoven Foto: Photo News

Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) is niet te spreken over het nieuws dat er vanaf 2016 een suikertaks komt op alle frisdranken. “Drank wordt voor de zoveelste keer duurder”, zegt hij. “Dit is een platte belastingverhoging.”

Lees ook: Frisdranken en alcopops vanaf volgend jaar extra belast

Volgens Het Laatste Nieuws bestaat er binnen de federale regering een consensus om vanaf 2016 een taks in te voeren op alle suikerhoudende dranken. Die moet volgend jaar al 50 miljoen euro opbrengen, tegen 2020 wordt een opbrengst van 250 miljoen euro beoogd.

“Dit is een nieuwe belastingverhoging op consumptie voor het gros van de mensen”, zegt Peter Vanvelthoven. “Als je eens begint op te tellen wat al allemaal duurder geworden is: water, een pintje, nu dit ook nog eens...” De Lommelse burgemeester meent dat de regering haar zinnen gezet heeft op de extra belastinginkomsten.

Vanvelthoven is niet tegen beleid dat overmatige suikerconsumptie afraadt, “maar deze aanpak is verkeerd”. “Als het de regering echt om de gezondheid van de mensen te doen zou zijn, neemt ze beter andere maatregelen, zoals het verbieden van frisdrankautomaten op school. Hier maakt ze dranken duur voor wie het niet kan betalen. Dit is maatschappelijk niet correct.”