Fit & Gezond

Deze bekende truc helpt echt om minder te eten

Print
Deze bekende truc helpt echt om minder te eten

Foto: Shutterstock

Je eten serveren in een klein bord helpt echt om af te vallen. Dat is de conclusie van Britse onderzoekers aan de universiteiten van Oxford, Cambridge, Plymouth en Bristol

Een team wetenschappers analyseerde gegevens van 72 eerdere studies die de link tussen portiegrootte, verpakkingen en de grootte van het bestek reeds onderzochten. Vervolgens bundelden de vorsers al deze gegevens in een nieuw, overzichtelijk onderzoek. Ze concludeerden dat mensen die grotere porties en bestek krijgen, het meest eten. Ook de grootte van de verpakking heeft een invloed op ons eetgedrag: hoe groter deze is, hoe meer we verorberen. Het gezegde ‘je ogen zijn groter dan je buik’ klopt volgens hen ook echt omdat mensen eten wat ze krijgen, niet wat ze nodig hebben.

Mensen die uit een klein bord eten en een kleiner bestek gebruiken, eten dagelijks gemiddeld zo’n 144 tot 228 kilocalorieën minder dan wie voor een groot bord kiest. Maandelijks maakt dat een verschil van zo’n 4.032 tot 6.384 kilocalorieën en kan je een halve tot een kilogram afvallen.

Volgens de vorsers kunnen hun studieresultaten helpen om de problematiek rond obesitas aan te pakken. Ze zijn echter wel kritisch over de kwaliteit van de eerder onderzoeken. De meeste werden uitgevoerd in de Verenigde Staten, waar de porties sowieso erg groot zijn. Die eerdere studies keken ook niet of mensen lange tijd in staat waren om dit lang vol te houden en niet bij te scheppen. Deze beperkingen terzijde, is eten uit kleine borden volgens de wetenschappers wel degelijk een verstandige manier om een gezond gewicht te behouden.

Niet te missen