Spelersvakbond wil transfersysteem op z’n kop zetten

Print
Spelersvakbond wil transfersysteem op z’n kop zetten

Foto: rr

De internationale spelersvakbond FIFPro zal vandaag bij de Europese Commissie een klacht indienen tegen het huidige transfersysteem in het voetbal. Dat bevestigde een woordvoerder van de organisatie, die 65.000 profspelers vertegenwoordigt.

Volgens de FIFPro schiet het huidige systeem tekort op alle fronten. Een handvol steenrijke clubs domineert de markt en van stabiele contracten is geen sprake. De kloof tussen rijke en arme clubs wordt, zo zegt de spelersvakbond, steeds groter en dat wordt door het transfersysteem in de hand gewerkt. Andere negatieve effecten zijn de handel in minderjarige spelers en constructies waarbij spelers ook eigendom zijn van een derde partij.

De FIFPro vraagt daarom dat spelers, en zeker minderjarigen, beter worden beschermd. Daarnaast moet er een meer billijke verdeling van het geld komen om ook kleine clubs te helpen en moet volgens de FIFPro het aantal huurcontracten verminderen.

Volgens de Nederlander Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de spelersvakbond, krijgt een op de drie profvoetballers zijn salaris niet of niet op tijd betaald. ‘En als ze dan hun contract verbreken en een nieuwe club zoeken, dan duurt het nog drie tot vier jaar voordat ze hun geld krijgen’, zegt hij aan de Nederlandse openbare omroep NOS. ‘En wij vinden dat het een fundamenteel recht van spelers moet zijn dat ze hun salaris krijgen. We hebben overlegd met de clubs, maar we zijn niet tot een oplossing komen. We hebben nu geen andere keus dan naar de Europese Commissie te stappen.’ De FIFPro geeft vrijdag meer uitleg op een persconferentie in Brussel.