Frisdranken en alcopops vanaf volgend jaar extra belast

Print
Frisdranken en alcopops vanaf volgend jaar extra belast

Foto: Photo News

Vanaf 2016 komt er een suikertaks op álle frisdranken, niet enkel op alcopops zoals Bacardi Breezer. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt, schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Tegen 2020 moet de maatregel 250 miljoen opleveren.

Van cola tot Smirnoff Ice: vanaf volgend jaar zal je op zulke suikerrijke dranken meer belasting betalen. Die maatregel uit de tax shift wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog niet duidelijk, maar hij moet volgend jaar al wel 50 miljoen euro opbrengen voor de staatskas. Dat bedrag verhoogt elk jaar met 50 miljoen, om in 2020 op kruissnelheid te komen met een opbrengst van 250 miljoen. Lightdranken en vetrijke voeding worden niét extra belast, zo zeggen regeringsbronnen in de krant.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block haalt hiermee haar slag thuis. Zij wilde van in het begin alle suikkerrijke dranken belasten. Andere regeringspartijen keken enkel in de richting van alcopops, maar dat zou niet genoeg opgeleverd hebben.