‘Vluchtelingen opvangen in kazernes waar schietoefeningen plaatsvinden, dat is om problemen vragen’

Print
‘Vluchtelingen opvangen in kazernes waar schietoefeningen plaatsvinden, dat is om problemen vragen’

Ook in Leopoldsburg worden binnenkort vluchtelingen opgevangen. Foto: KHL

Houthalen-Helchteren / Leopoldsburg -

De militaire vakbond ACMP-CGPM ziet liever geen vluchtelingen naar de kazernes van Koksijde en Lombardsijde komen. Dat laat de vakbond verstaan in een persbericht. In de kazernes wordt dagelijks getraind en de vakbond vraagt zich af of het wel aangewezen is getraumatiseerde vluchtelingen op zoek naar een veilige plek, op te vangen waar ook schietoefeningen gehouden worden.

Onbegrijpelijk, vinden Belgische militairen het. Vluchtelingen uit oorlogsgebied opvangen in actieve legerkazernes waar schietoefeningen gebeuren. Toch gebeurt het al in Elsenborn en Doornik en mogelijk ook in Koksijde, Lombardsijde en Leopoldsburg. “Dat is om problemen vragen”, zegt de legervakbond.

Begeleiders

Mediaberichten dat mogelijk vluchtelingen worden opgevangen in de kazernes van Koksijde en Lombardsijde hebben volgens de vakbond verbaasde reacties uitgelokt bij de militairen ter plaatse, met name omdat de vluchtelingen vlak naast operationele wapensystemen zouden worden opgevangen. De vakbond vernam dat verantwoordelijken van Fedasil alvast een positief advies hebben gegeven voor opvang van enkele honderden vluchtelingen in Lombardsijde.

Bij Fedasil wil men die informatie niet bevestigen, maar woordvoerster Mieke Candaele wijst erop dat de nabijheid van militaire trainingen geen argument is om geen vluchtelingen op te vangen. “We informeren daarover en als de begeleiders zouden merken dat de oefeningen een probleem vormen voor bepaalde mensen, dan worden gepaste maatregelen genomen. Er worden ook duidelijke afspraken gemaakt met defensie: de vluchtelingen zitten afgescheiden van de militaire activiteiten.”

F-16’s

Bovendien zegt Candaele dat in Elsenborn en Florennes ook al vluchtelingen worden opgevangen in kazernes waar oefeningen gehouden worden. Maar die vergelijking gaat voor Yves Huwart niet op. “De oefeningen in Elsenborn zijn beperkter van duur en gebeuren op kilometers afstand van de vluchtelingen. In Lombardsijde gebeurt het quasi wekelijks en vlakbij. Ook Florennes is een zeer uitgestrekt domein. Bovendien zijn de opstijgende en landende F-16’s daar iets anders dan schietoefeningen.

De vakbond wil nu lokaal overleg starten om na te gaan of er een correcte risico-analyse werd uitgevoerd en of er preventiemaatregelen nodig zijn. “Als er dan zou een calamiteit ontstaan, zal men niet kunnen zeggen dat men niet gewaarschuwd was”, aldus vakbondsman Huwart. “Als het fout loopt, zal men er de verantwoordelijkheid ervoor moeten dragen.”