Heemkundige Kring houdt expo op Open Monumentendag

Print
Heemkundige Kring houdt expo op Open Monumentendag

Foto: Jan Vliegen

Hechtel

Hechtel-Eksel - Op 13 september - Open Monumentendag - opende likeurstokerij Korhaan haar deuren. De Heemkundige Kring Hechtel-Eksel maakte van de gelegenheid gebruik om dat handelspand als historisch erfgoed voor te stellen.

In het voormalig magazijn van Likeurstokerij Leukenheide verraste ze meer dan 700 bezoekers met een evocatie van een stuk onbekend verleden. De tentoonstelling stond in het teken van Hechtel als historisch kruispunt met internationale verkeersassen. Maandag en dinsdag bezochten ook leerlingen van de Ekselse en Hechtelse basisscholen de tentoonstelling.

In een eerste deel werd Hechtel voorgesteld als een belangrijke halteplaats van keizerlijke diligences en postkoetsen op de postroute vanuit Duitsland via Roermond, Weert, Hechtel en verder naar Diest, Leuven en Brussel. Als de weg Luik-’s-Hertogenbosch in 1771 Hechtel bereikt, wordt de paardenposterij verplaatst naar de herberg ‘Den Rooden Leeuw’ langs de steenweg. Ook voor vrachtvoerders en reizigers is Hechtel in die dagen een belangrijke pleisterplaats, zodat er heel wat herbergen en logementshuizen te vinden zijn. Zo zijn o.a. de boerderij van Spiekelspade, de ‘Heybloem’ en ‘In den blinden Man’ druk bezochte herbergen. Dat alles werd op de tentoonstelling uitvoerig gedocumenteerd, evenals bevolkingsgegevens uit de volkstelling van1796 en het gebouwenpatrimonium van Hechtel anno 1843.

De hoofdmoot van de tentoonstelling was gewijd aan het impact van de familie Byvoet op Hechtel. Als na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 de Nederlandse (tabaks)nijverheid haar Belgisch afzetgebied grotendeels verliest omwille van de hoge invoerrechten, vestigen zich heel wat tabaksbedrijven aan de andere kant van de grens. De Eindhovense familie Byvoet (afkomstig uit Neerpelt) sticht in 1833 in Hechtel, op een strategische plaats vlak bij het kruispunt, een tabakskerverij. De oudste zoon Antoon wordt als bedrijfsleider naar Hechtel gestuurd. Het bedrijf wordt later uitgebreid met een handel in koloniale waren, een koffiebranderij en de likeurstokerij ‘De Korhaan’.

Aan het kruispunt verschijnt na verloop van tijd een gigantisch complex, het grootste en belangrijkste van zijn soort in Limburg. In 1885 worden in het spoorwegstation van Wijchmaal meer dan 1.500 ton goederen gelost voor de firma Byvoet. Als in 1888 de stoomtramweg - de eerste in Limburg - van Bree naar Leopoldsburg wordt aangelegd, krijgt de firma aan de wissel in Hechtel een eigen aftakking, zodat de tramwagens rechtstreeks de firma kunnen binnenrijden. In Luik, Waremme en Jodoigne worden filialen opgericht. Vooral Jodoigne is heel succesvol en overleeft het Hechtelse moederbedrijf.
De families Byvoet en Schutjes leveren drie burgemeesters: Jacques Byvoet, Eugène Byvoet en Adrien Schutjes. Bij de oprichting van de fanfare, de toneelvereniging en tal van andere verenigingen, evenals bij de bouw van de katholieke school, zijn de families nauw betrokken.

In 1938 koopt de familie Scheelen uit Reppel de likeurstokerij. Tijdens de gevechten van 6-12 september 1944 worden de gebouwen van het vroegere Byvoetcomplex grondig vernield. De drie gebroeders Scheelen laten na 1945 een nieuw gebouw optrekken en starten een bijzonder succesvolle likeur- en wijnhandel die over heel België levert. Wanneer Jaak Scheelen nadien de firma overneemt, komt de nadruk eerder te liggen op een meer kleinschalige ambachtelijke productie op basis van natuurproducten. In 2014 wordt de likeurstokerij overgenomen.
Op de tentoonstelling waren heel wat fotomateriaal, documenten en authentiek verpakkingsmateriaal van de firma’s te bekijken. Ook de meer dan honderd oude postkaarten van Hechtel werden met meer dan gewone aandacht bestudeerd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio