Nieuwe sterke man Burkina Faso belooft ‘snel’ verkiezingen

Print
Nieuwe sterke man Burkina Faso belooft ‘snel’ verkiezingen

Diendéré verzekert dat het niet de bedoeling is dat de militairen aan de macht blijven. Foto: AFP

De nieuwe sterke man van Burkina Faso, generaal Gilbert Diendéré, heeft donderdag beloofd dat hij ‘snel’ verkiezingen wil organiseren in het West-Afrikaanse land. In Burkina Faso pleegde de presidentiële garde woensdag een staatsgreep, waarbij de interim-regering aan de kant werd geschoven.

De generaal belooft snel verkiezingen, maar wilde zich niet op een datum vastpinnen. ‘We hebben er nog niet over gepraat’, zei hij. Normaal zou de bevolking volgende maand naar de stembus kunnen om zowel een president als een parlement te kiezen. Die verkiezingen moesten een einde maken aan het overgangsregime, na het vertrek vorig jaar van president Blaise Compaoré die meer dan een kwarteeuw aan de macht was.

Diendéré verzekert dat het niet de bedoeling is dat de militairen aan de macht blijven. Ze zouden gesprekken willen opstarten met de politieke partijen en de civiele gemeenschap. Iedereen die wil zal zich kandidaat kunnen stellen, ook zij die deel uitmaken van de aanhang van Compaoré, luidde het. Nu was hen dat verboden door het Grondwettelijk Hof.

De coupplegers hebben intussen de meeste gijzelaars vrijgelaten, maar houden wel nog steeds interim-president Michel Kafando en zijn eerste minister Isaac Zida vast. ‘Ze zullen worden vrijgelaten als de tijd er rijp voor is (...) we denken niet dat ze lang zullen vastzitten’.

Volgens Diendéré staat het hele leger van Burkina Faso achter de presidentiële garde.