Heftige reacties op uitbreidingsplannen Essers in Genk houden aan

12 ha natuur versus 400 jobs: 'Misschien in ander land zoeken'

Print

Jos Ramaekers van Natuurpunt Foto: Raymond Lemmens

Genk - “De uitbreiding van transportbedrijf Essers in Genk zou om zoveel redenen onverantwoord zijn. Wij vragen de Vlaamse regering met aandrang om de herbestemming van 12,2 ha waardevol natuurgebied in industriezone vrijdag (vandaag) niet goed te keuren.” Dat zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg.

Deze week heeft de Vlaamse overheid alvast een schatting gevraagd voor 6 ha van dit stukje natuurgebied. De overige 6,2 ha is van de stad Genk en die zal dat eerst herbestemmen om het daarna aan Essers te verkopen.

Scheidsrechter

Jos Ramaekers van Natuurpunt geeft ons een rondleiding in deze ‘natuurdriehoek’ tussen de huidige site van Essers, de E314 en de Transportlaan in Genk. Het toegangspad speelt scheidsrechter tussen de rust van het bos links en de drukke bedrijvigheid van aan- en afrijdende vrachtwagens op de Essers-site rechts.

“Als handelsingenieur heb ik 20 jaar als manager in een logistiek bedrijf met 150 mensen gewerkt. Ik ken de logistieke sector dus", zegt Jos Ramaekers  "En ik ben vóór jobcreatie, maar niet ten koste van alles." Hij somt de voornaamste argumenten uit het bezwaarschrift op waarom het kappen van deze 24 voetbalvelden natuurgebied onverantwoord zou zijn. Ook al moet Essers dit natuurverlies elders compenseren.

“Wij volgen de regels. Maar als een uitbreiding op deze plaats niet kan, moeten we misschien in een ander land gaan zoeken.” Zo reageert CEO Gert Bervoets van transportbedrijf Essers op de heisa van de voorbije dagen.

Lees het volledige verhaal in Het Belang van Limburg

Lees ook: Wouter Deprez op de bres voor Zonhoverheide: 'Met vrienden als Schauvliege hebben bossen geen vijanden nodig'


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio