FIFA schorst secretaris-generaal Jerome Valcke na gesjoemel met tickets

Print
FIFA schorst secretaris-generaal Jerome Valcke na gesjoemel met tickets

Foto: AFP

Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA, ontkent met klem dat hij zich heeft bezondigd aan illegale praktijken. Dat laat de Fransman weten via zijn advocaat.

Valcke werd donderdag door de Wereldvoetbalbond ontheven uit zijn functie als secretaris-generaal. De FIFA nam die beslissing nadat Valcke er in de media van werd beschuldigd betrokken te zijn bij een zwendel in WK-tickets. Hij zou een commissie hebben gekregen op de verkoop van toegangskaarten voor het WK 2014 die op de zwarte markt ver boven de prijs werden aangeboden.

'Valse en belachelijke beschuldigingen', reageert Valcke middels zijn advocaat. De Ethische Commissie van de FIFA zal de zaak officieel onderzoeken. De 54-jarige Valcke werd in 2007 secretaris-generaal van de FIFA en was er de rechterhand van de (ook al) erg omstreden voorzitter Sepp Blatter, die inmiddels op zijn beurt na een rist schandalen zijn vertrek heeft aangekondigd. Op 26 februari kiest de FIFA een opvolger voor de Zwitser.

De FIFA meldt overigens dat aan de Ethische Commissie is gevraagd een officieel onderzoek te voeren naar de praktijken van Valcke. Die kwam onlangs negatief in het nieuws toen hij er door The New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen.