© REUTERS

© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrouwen onveilig in asielcentrum: ‘Verkrachtingen, dwangprostitutie en geweld’

In de HEAE in Giessen, het grootste opvangcentrum voor vluchtelingen in Duitsland is het niet veilig. Vrouwen en meisjes worden door andere asielzoekers verkracht. Dat schrijft Het Nederlandse Algemeen Dagblad. Ze haalden de info uit een uitgelekte brief van noodorganisaties.

gti

In het Duitse Giessen verblijven in het ‘Hessische Erstaufnahmeeinrichting für Flüchtlinge’ (HEAE) momenteel zo’n 6.000 vluchtelingen. Het Algemeen Dagblad schrijft dat een brief van noodorganisaties is uitgelekt. Daaruit blijkt dat vooral jonge meisjes en vrouwen gevaar lopen. Er wordt gewezen op verschillende gevallen van verkrachting en aanranding. Bovendien zou er ook sprake zijn van dwangprostitutie. Naast verkrachtingen en prostitutie is er ook sprake van geweld tussen rivaliserende bendes. Er zouden hevige gevechten plaatsvinden tussen Albanese vluchtelingen en groepen uit Eritrea en Somalië.

Toch zijn er nauwelijks aangiftes van verkrachting. “De meisjes en vrouwen hebben een grote angst om mede-asielzoekers aan te geven”, zegt psychiater Klaus-Dieter Grothe in Het Algemeen Dagblad. “Vaak zijn het landgenoten met wie ze samen gevlucht zijn en van wie ze afhankelijk zijn.”

Nochtans duiken er beelden op van de intocht, waarbij asielzoekers feestelijk verwelkomd worden met bloemen en speelgoed. “Helaas ziet de situatie er anders uit in de opvangkampen”, zegt Grothe. “Vrouwen in de HEAE moeten zo snel mogelijk gescheiden worden. Gelukkig gaat dat binnenkort gebeuren”, aldus Grothe.

Ook in Limburg zijn er verschillende opvangcentra. In december opent nog een eentje extra in Heusden-Zolder. Hier zijn geen klachten.