Sels pakt strafschop in 88e minuut en schenkt 9 Gentenaars eerste punt in Champions League

Print

AA Gent heeft zijn eerste punt in de Champions League uit de clubgeschiedenis beet. Na een spektakelrijke match hielden de Buffalo’s het Franse Olympique Lyon op 1-1. AA Gent kwam op achterstand, beëindigde de match met negen spelers en kreeg in de slotfase nog een penalty tegen. Maar doelman Sels redde de elfmeter en daardoor leverde de gelijkmaker van Danijel Milicevic toch een punt op.

Een kolkende Ghelamco Arena hoorde voor het eerst in de clubgeschiedenis de Champions League-hymne weerklinken in Gent. Hein Vanhaezebrouck had vooraf aangekondigd om vol zelfvertrouwen de partij aan te vatten en zijn jongens hielden woord. AA Gent startte zonder schroom en overblufte de nummer twee uit de Franse Ligue 1 in het openingskwartier.  Dat leverde bijna de 1-0 op, maar Depoître schoot alleen voor doel de bal op de lat.

Vlak voor het halfuur deed Depoître de Ghelamco Arena opnieuw opveren. De sterke spits deed de netten dit keer wel trillen, maar scoorde nipt vanuit buitenspel. Doelpunt terecht afgekeurd dus. AA Gent kreeg niet wat het verdiende en zou zich dat later nog beklagen. Vlak voor de pauze toonde Dejaegere zich iets te gretig. De middenvelder ging fors door op zijn tegenstander en kreeg rechtstreeks rood. Een correcte beslissing van scheidsrechter William Collum, al had de Schot voor een soortgelijke overtreding Lyon-speler Jordan Ferri ook gerust van het veld kunnen sturen. Lyon speelde voor de rust overigens weinig klaar. Het onderging de wet van de sterkste. Enkel Lacazette zorgde af en toe voor dreiging. De beste kans voor de rust was nog voor Neto, maar die vergat af te werken.

Met een man meer op het veld kreeg Lyon na de pauze meer grip op de match. AA Gent vormde echter een hecht blok en gaf achter amper iets weg. Het was daarom extra zuur voor de Buffalo's dat ze op een (onterechte) corner het deksel op de neus kregen. Rechtsachter Christophe Jallet kopte een hoekschop van Valbuena aan de eerste paal binnen. AA Gent was even aangeslagen en gelukkig werd de 0-2 van Lacazette afgekeurd. Maar de thuisploeg rechtte al even snel de rug en minder dan tien minuten later stond de gelijkmaker op het bord. Danijel Milicevic schoof de bal schuin voor doel langs doelman Lopes. Het allereerste doelpunt ooit voor AA Gent in de Champions League. Dik verdiend, bovendien.

AA Gent kwam nadien eigenlijk nooit echt meer in de problemen en leek met tien tegen elf het punt relatief makkelijk over de streep te halen. Tot in de 87ste minuut Thomas Foket in de grote rechthoek aan de noodrem ging hangen. De jonge verdediger mocht ook gaan douchen en Lyon kreeg een strafschop om alsnog de drie punten mee naar Frankrijk te nemen. Matz Sels kroonde zich echter tot de héld van Gent. Hij pareerde de elfmeter van topschutter Alexandre Lacazette.

Zo werd de eerste match van AA Gent in de Champions League er eentje om nooit meer te vergeten. Gent deelt de tweede plaats in Groep H met Lyon. Zenit Sint-Petersburg is eerste. Het won dankzij een winning goal van Axel Witsel op het veld van Valencia (lees verslag, bekijk stand).

 

 

Hoogtepunten

10’ Depoitre zet zich door tegen een bezoekende verdediger. Hij komt alleen voor Lopes, maar besluit onfortuinlijk tegen de dwarsligger.

15’ De bezoekers steken een eerste keer de neus aan het venster. Lacazette mikt echter niet goed.

26’ Goal AA Gent afgekeurd. Depoitre deed het stadion ontploffen, maar de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel.

34’ Een foutje van Nielsen wordt ei zo na afgestraft door Lacazette. Sels brengt echter redding met de voet.

35’ Kums gaat gretig neer. AA Gent claimt een strafschop, maar de Schotse scheidsrechter laat doorspelen.

40’ Dejaegere krijgt een directe rode kaart. AA Gent moet met een man minder verder.

44’ Depoitre legt handig af voor Neto, die alleen voor Lopes verschijnt. Neto verzuimt echter af te werken, unieke kans.

59’ Christophe Jallet scoort voor Olympique Lyon. De rechtsachter komt voor zijn man en kopt de corner van Valbuena binnen. Bitter voor AA Gent: 0-1.

65’ Lacazette ziet de 0-2 afgekeurd na buitenspel.

68’ Danijel Milicevic scoort voor AA Gent. De Zwitser doet het stadion ontploffen. Schuin voor doel schuift hij de bal langs Lopes. Mooi voorbereidend werk van Kums: 1-1.

70’ Wissel bij AA Gent. Benito Raman komt in de plaats van Moses Simon.

82’ Wissel bij AA Gent. Thomas Matton komt in de plaats van Danijel Milicevic.

87’ Thomas Foket krijgt een directe rode kaart. AA Gent moet met een man minder verder.

AA Gent moet met negen man verder. Foket begaat een strafschopovertreding en mag vroegtijdig gaan douchen.

88’ Alexandre Lacazette mist de elfmeter voor Olympique Lyon. Sels pareert de strafschop !!

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase en bekijk hier de opstellingen en vervangingen.