Tumult aan de Hongaarse gesloten grens

Print

Na de sluiting van de Hongaarse grens met Servië hebben woedende vluchtelingen de versperringen aan de grensovergang Röszke aangevallen. Honderden jongemannen gooiden woensdag met stenen en flessen naar de Hongaarse politie en braken door het hekwerk. De Hongaarse oproerpolitie drong de menigte terug met het waterkanon en traangas. Het gros van de vluchtelingen is inmiddels weggetrokken van de Hongaars-Servische grens en probeert nu via Kroatië in het westen van Europa te geraken.

Volgens de Hongaarse regeringsadviseur György Bakondi werden zeker 20 politieagenten verwond. Ook onder de vluchtelingen vielen gewonden. Een medewerker van Amnesty International zag drie gewonde kinderen. De Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs verklaarde in Röszke aan de pers op dramatische toon: “Gewapende illegale migranten hebben de Hongaarse grenzen aangevallen en de afsluiting doorbroken. Sindsdien zouden Hongaarse politieagenten de grens “met lijf en leden” verdedigen.

De Servische politie gedroeg zich volgens ooggetuigen passsief. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto had zijn Servische collega Ivica Dacic telefonisch proberen te overtuigen de politie aan de Servische kant van de grens tegen de onruststokers te laten optreden, zei de minister op de openbare omroep. Belgrado maakte zich enkel boos over het optreden van de Hongaarse politie. “Ik protesteer ten stelligste dat traangas tot over de grens werd afgevuurd”, zei de Servische minister van Sociale Zaken Aleksandar Vulin volgens het persagentschap Tanjug.

De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter verordende de sluiting van de beide grensovergangen bij Röszke voor 30 dagen. De rellen deden zich voor aan de oude weg van Servië naar Hongarije. Maar ook de grensovergang aan de snelweg tussen Belgrado en Boedapest is gesloten.

De EU-landen Kroatië en Slovenië bereiden zich inmiddels voor op de doorreis van duizenden vluchtelingen uit de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten. De Kroatische regeringsleider Zoran Milanovic kondigde woensdag in Zagreb aan dat uit Servië doorreizende migranten zijn land mogen passeren. Indien nodig zal in afspraak met Slovenië een corridor in de richting van Oostenrijk gemaakt worden, aldus de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic. Milanovic verklaarde in het parlement dat de mensen die zijn land bereiken, mogen doorreizen. “Het gaat om vrouwen, kinderen en mannen, die leven en wat willen bereiken”. Het gaat echter om mensen die niet in Kroatië willen blijven. Woensdagvoormiddfag had de Kroatische politie al honderden migranten opgepakt.

Sinds de sluiting van de grens komen er steeds minder vluchtelingen naar Hongarije. Dinsdag telde de politie 366 opgepakte mensen, zo werd woensdag op haar homepage meegedeeld. Kort voor de grens dicht ging, waren het er maandag nog 9.380. Bovendien ging dinsdag in Hongarije de nieuwe wetgeving tegen migranten van kracht. Zo kunnen asielzoekers het land enkel nog via de zogenaamde transitzones -opvangkampen aan de grens met Servië- binnen. Hun vooruitzichten om asiel te verwerven zijn minimaal, omdat Hongarije Servië tot een “veilig derdeland” heeft verklaard. Het tumult van woensdag speelde zich af in de omgeving van één van die transitzones.

De nieuwe Hongaarse wetten beoordelen het klauteren over de grensafsluiting of de beschadiging ervan nu als een misdrijf. In de Zuid-Hongaarse grensstad Szeged werden al 35 gerechtelijke procedures ingeleid. In een eerste zaak van deze aard werd woensdag vonnis geveld. Een Iraakse vluchteling werd na 80 minuten beraadslaging voor een jaar het land uitgezet. Het vonnis is rechtgeldig omdat de Irakees niet in beroep wilde gaan.

Voor delicten aan de grensafsluiting kunnen gevangenisstraffen tot vijf jaar gegeven worden. De straffen moeten echter niet in Hongarije uitgeboet worden. De veroordeelden worden in dat geval het land uitgezet.