Drie rechters in Hasselt weigeren zich van de zaak Aquino te onthouden

Print
Drie rechters in Hasselt weigeren zich van de zaak Aquino te onthouden

Foto: hbvl

Maasmechelen -

De drie rechters van de Hasseltse rechtbankzetel, die met het monsterproces Aquino bezig zijn, weigeren een stap opzij te zetten. Dat maakte persrechter Christine Coopmans van de rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, woensdagavond bekend. Dinsdag was door meester Nathalie Buisseret, die Silvia Liskova, de weduwe Silvio Aquino verdedigt, een verzoek tot wraking ingediend.

“De drie rechters van de rechtbank in Hasselt hebben elk hun verklaring op de griffie neergelegd. Ze weigeren zich te onthouden van de zaak. De hoofdgriffier zal de verklaringen bij het dossier voegen en het nu zo snel mogelijk aan de procureur-generaal bij het hof van beroep in Antwerpen overmaken”, aldus Coopmans. Het hof van beroep zal zich over het wrakingsverzoek buigen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen een beslissing van het hof kan nog cassatieberoep worden aangetekend.

Door het wrakingsverzoek ligt het monsterproces in Hasselt tijdelijk stil. Het verzoek tot wraking kwam er dinsdag, omdat er geen uitstel meer toegekend werd ondanks herhaaldelijke verzoeken tot uitstel. De weduwe van Silvio Aquino, die einde augustus in Opglabbeek voor haar ogen doodgeschoten werd, is momenteel niet in staat het proces bij te wonen. Ze kampt met een posttraumatische stressstoornis. Buisseret had de rechtbank gevraagd het proces uit te stellen, zodat haar cliënte de zittingen zelf in eigen persoon kon bijwonen. De rechtbankzetel weigerde de zaak uit te stellen. Volgens advocate Buisseret heeft Silvia Liskova geen garantie meer dat haar zaak zou beslecht worden door een onbevangen en onpartijdige rechter.

(belga)