Directie en vakbonden bespreken besparingsplan VRT

Print
Directie en vakbonden bespreken besparingsplan VRT

Foto: Photo News

De vakbonden en directie van de VRT hebben woensdag een eerste keer de inhoudelijke aspecten van de Transformatienota besproken. De gesprekken worden donderdag voortgezet. Beide partijen kwamen overeen om over de inhoud van de onderhandelingen niet te communiceren.

De gesprekken tussen directie en bonden over het besparingsplan bij de openbare omroep verliepen naar verluidt in een goede sfeer. Beide partijen hebben de wil getoond om de onderhandelingen in goede omstandigheden voort te zetten.

Dat de onderhandelingen in een goede sfeer verliepen, mag volgens waarnemers als een positief signaal beschouwd worden, zeker in het licht van de woelige dag die de VRT dinsdag beleefde. De vakbonden voerden dinsdagochtend actie aan het omroepgebouw.

25 miljoen euro besparen

Het Journaal op Eén werd dinsdagmiddag verstoord en onderbroken door een spontane vakbondsactie. En de talkshows Van Gils & Gasten op Eén en De Afspraak en Terzake op Canvas werden dinsdagavond niet uitgezonden omdat de stakingsbereidheid bij de technische ploegen van de shows groot was. Er waren ook acties bij de regionale redacties van Radio 2.

Om tegen 2020 jaarlijks ruim 25 miljoen euro te besparen, wil de VRT onder meer het aanbod bijsturen, niet-kerntaken (zoals security en catering) uitbesteden en met een kam door de kernopdrachten gaan. Gespreid over vijf jaar moeten 286 voltijdse medewerkers afvloeien. De bonden willen onder meer dat de raad van bestuur van de openbare omroep het plan afbouwt en meer ruimte creëert voor echte onderhandelingen met het personeel.