Europa is ‘geen veilige plek meer’ door vluchtelingenstroom

Print
Europa is ‘geen veilige plek meer’ door vluchtelingenstroom

Foto: AFP

De Europese Unie is “geen veilige plek meer” door de “honderdduizenden vluchtelingen.” Dat heeft de Slovaakse premier Robert Fico woensdag gezegd tijdens een debat in het parlement. Volgens de linkse eerste minister zijn 90 procent van de vluchtelingen “economische migranten”. Fico waarschuwde ook voor de mogelijke aanwezigheid van “terroristen” onder de asielzoekers.

“Slovakije moet solidariteit tonen en de mensen helpen die bedreigd worden door oorlog, die niets te eten hebben”, maar “we hebben geen enkele reden om de economische migranten te helpen.” Fico is net zoals zijn ambtgenoten in Hongarije, Tsjechië en Polen, gekant tegen automatische quota voor de spreiding van vluchtelingen over Europa.

De Slovaakse premier verwees naar “Britse informatie” waaruit zou blijken dat de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 4.000 militanten meegestuurd heeft met de vluchtelingen. Het is dan ook goed mogelijk dat “terroristen” infiltreren tussen de migranten, luidde het.

Fico haalde uit naar de Schengenzone waardoor “duizenden mensen kunnen vluchten langs de grenzen en niemand hen stopt.” “Dit brengt het gewicht van de EU in gevaar”, aldus de linkse politicus.

“Als we de vluchtelingenstroom niet stoppen, riskeren we dat de traditionele pro-Europese partijen vervangen worden door nationalistische, xenofobe en anti-Europese partijen”, klonk het nog.