Bondscoach Red Dragons: ‘We hebben nog stappen te zetten’

Print
Bondscoach Red Dragons: ‘We hebben nog stappen te zetten’

Foto: VDB

De Belgische nationale mannenvolleyploeg is zich momenteel aan het voorbereiden op het EK volley, dat van 9 tot 18 oktober in Italië en Bulgarije gespeeld wordt. In groep C nemen de Red Dragons het in het Bulgaarse Varna op tegen wereldkampioen Polen (9 oktober), Wit-Rusland (10 oktober) en Slovenië (11 oktober). ‘Op fysiek vlak zitten we op schema, volleytechnische hebben we nog stappen te zetten’, vertelde bondscoach Dominique Baeyens woensdag tijdens een persmoment in het Eurovolleycenter in Vilvoorde.

‘De belangrijkste periode van het jaar is aangebroken en gelukkig hebben we nog wat tijd. Op fysiek vlak ben ik heel tevreden. Matthijs Verhanneman en Simon Van de Voorde zijn geblesseerd aan de voorbereiding begonnen, voor de rest zijn er geen gekwetsten bijgekomen. We werken ook preventief: heel belangrijk, want het wedstrijdschema op het EK is zwaar en zo’n toernooi vraagt veel van een spelersgroep. Volleytechnisch staat het nog niet op punt, dat is uit de twee oefenwedstrijden tegen Duitsland gebleken’, aldus Baeyens.

Op het EK stoten de vier groepswinnaars rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie van elk van de vier groepen spelen barragewedstrijden voor de resterende vier plaatsen bij de laatste acht. Een plaats in de top acht is een realistische doelstelling voor de Red Dragons. Ook twee jaar geleden op het EK in Denemarken en Polen sneuvelden ze pas in de kwartfinales. Ook met het oog op de Olympische Spelen van volgende zomer in Rio de Janeiro is een goed EK belangrijk. De top zeven op de Europese ranglijst van landen die nog niet geplaatst zijn voor de Spelen, en de organisator mogen begin volgend jaar immers deelnemen aan een olympisch kwalificatietoernooi in de Duitse hoofdstad Berlijn (5-10 januari). De winnaar mag vervolgens naar Rio. ‘Ik vind dat we ambitieus moeten dromen: een kwalificatietoernooi winnen is bijna onmogelijk, maar een tweede of derde plaats kan wel en dan mag je naar het volgende toernooi. Je speelt er tegen alle toplanden, maar op dergelijke toernooien met een snelle opeenvolging van wedstrijden is het voor alle landen moeilijk’, blikte de bondscoach al vooruit. Enkel de plaatsing van het toernooi op de kalender is voor Baeyens een raadsel. ‘Je speelt daar misschien wel het belangrijkste toernooi in jaren, terwijl je er na de feestdagen amper voorbereiding op hebt. Ik ben echter realistisch: om olympische kwalificatie af te dwingen moeten bij ons alle puzzelstukken in mekaar vallen.’