Debusschere triomfeert op de Citadel van Namen

Print

Jens Debusschere Foto: Belga

Jens Debusschere heeft een uitgeregende 56ste editie van de GP Wallonië. De 26-jarige West-Vlaming van Lotto-Soudal reed op de Citadel van Namen weg uit de kopgroep en hield aan de meet een handvol seconden over op topfavoriet Jan Bakelants. Voor de Belgisch kampioen van 2014 was het de tweede zege van het seizoen. Hij won ook al een etappe in Tirreno-Adriatico.

Wielrennen op Sportwereld.be

Geen nazomer voor de renners bij de start in Beaufays. Het regende hard, 148 renners trokken zich op gang richting Citadel van Namen. De ontsnapping van de dag kwam na enkele pogingen uiteindelijk op naam van vijf renners: Benoit Jarrier en vier landgenoten: Kevin Van Melsen, Thomas Wertz, Dieter Bouvry en Christophe Prémont. Met Gertjan De Vos en Romain Barroso probeert één duo nog de sprong te maken uit het peloton naar voren, maar zonder succes. Een gesloten overweg maakte immers een einde aan hun vlucht.
De renners kregen onderweg een ware zondvloed over zich heen en dat zorgde voor heel wat valpartijen: eerste slachtoffer was, alweer, Nacer Bouhanni. Eerder dit jaar moest de Fransman ook al opgeven in de Ronde van Frankrijk en de Vuelta na valpartijen.

Iets over halfweg koers bedroeg de voorsprong van de vluchters twee minuten, veel hoger steeg die daarna niet meer. Met nog 76 km voor de boeg werd het peloton opnieuw opgeschrikt door een valpartij. Voornaamste slachtoffer was Pieter Serry. Hij tastte naar zijn arm en stapte uit de wedstrijd. Een paar kilometer verder gleed andermaal een renner uit en kwamen zo'n vijftien renners ten val en zat de koers er ook op voor Bjorn Leukemans en Tom Devriendt.

Spervuur aan aanvallen

In het peloton sloegen FDJ, voor Thibaut Pinot en AG2R LA Mondiale, voor Jan Bakelants, de handen in elkaar om de vluchters te vatten. Op 48 km van het eind was het einde verhaal vooraan en was alles weer te herdoen. Na enkele kilometers zag Sander Helven zijn kans schoon. Hij kreeg het gezelschap van Christophe Laborie, Francis Mourey, Michael Schär, Rudy Kowalski, Julien Van den Brande en Sean De Bie. Het peloton hield hen binnen schot en meer dan 15 seconden kregen ze nooit. Op 25 km van de Citadal strandde ook hun aanval.
Daarna was het de beurt aan Louis Vervaeke, die op de Côte de Lustin zijn kans waagde. Hij kreeg Turgis met zich mee, maar ook zijn poging raakte niet ver. Niet veel later versnelde Jan Bakelants en spatte wat nog restte van het peloton uiteen.

Finaal kregen we op 13 km van het eind een groep van negen voorop: Jens Debusschere, Jelle Vanendert, Gaëtan Bille, Jan Bakelants, Thibaut Pinot, Arthur Vichot, Bonnamour, Christophe Laporte en Rudy Molard. Op 1 km van de finish waagde Debusschere zijn kans en bleef hij voorop, goed voor zijn eerste zege op de Citadel van Namen.

Rituitslag
1. Jens Debusschere (Bel/Lotto-Soudal) 1
2. Jan Bakelants (Bel) op 0:06
3. Christophe Laporte (Fra) 0:07
4. Gaetan Bille (Bel) 0:07
5. Jelle Vanendert (Bel) 0:08
6. Thibaut Pinot (Fra) 0:10
7. Arthur Vichot (Fra) 0:12
8. Franck Bonnamour (Fra) 0:12
9. Rudy Molard (Fra) 0:26
10. Jerome Baugnies (Bel) 0:43

Bekijk hier de volledige rituitslag.