Cocaïneproces met pizzabakker Bartolomeo uit Heusden-Zolder uitgesteld

Print
Cocaïneproces met pizzabakker Bartolomeo uit Heusden-Zolder uitgesteld

Foto: Archief

Hasselt / Heusden-Zolder -

Het grootschalige proces rond cocaïnesmokkel met pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Heusden-Zolder en 22 andere beklaagden is woensdag door de Hasseltse correctionele rechtbank naar vrijdag 2 oktober uitgesteld. Aanvankelijk meende de rechtbank dat het proces op 22 september kon starten, maar volgens advocaat Pieter Helsen kan het wrakingsverzoek, dat dinsdag in het dossier Aquino ingediend is, roet in het eten gooien. Zijn cliënt, boekhouder Vezio Di Passio, staat immers in beide processen terecht.

Volgens meester Helsen is er verwevenheid tussen beide dossiers. “Zo zijn er processen-verbaal die in de twee zaken terugkomen. Mijn cliënt is willens nillens nu betrokken in het wrakingsverzoek. Mogelijk moet hij in het hof van beroep in Antwerpen standpunt innemen inzake de wraking en dus is hij zowel partij als rechter. Zolang het wrakingsverzoek niet afgehandeld is, kan dit dossier ook niet verder. Als het hof het wrakingsverzoek ongegrond verklaart, dan is er geen probleem”, aldus Helsen.

Federaal magistraat Marianne Cappelle gaf toe dat er verwevenheid is tussen beide dossiers en stelde voor een nieuwe relaiszitting vast te leggen om te zien wat er in het dossier Aquino gebeurd is. De voorzitster en de twee bijzitters van de rechtbankzetel, tegen wie het wrakingsverzoek is ingediend, konden niet veel zeggen, want de voorzitster vond het niet kunnen dat het dossier Aquino, waarin een procedure, namelijk de wraking, lopende is, ter sprake kwam.

Het federale parket was bovendien ook nog niet klaar met het opstellen van de vordering, onder meer inzake de verbeurdverklaringen. De betichtingen tegen de 23 beklaagden luiden criminele organisatie, smokkel van cocaïne en witwaspraktijken. Volgens het gerecht onderhandelde de vermeende drugsmakelaar Bartolomeo met de Colombiaanse La Tia (de tante), die de vertegenwoordigster van verschillende Colombiaanse drugskartels zou zijn. Op 2 oktober volgt er een relaiszitting om te zien wat de stand van zaken is.