Journalist verkrijgt eenvoudig vals Syrisch paspoort met foto van premier Rutte

Print
Journalist verkrijgt eenvoudig vals Syrisch paspoort met foto van premier Rutte

Foto: Twitter

De Nederlandse oorlogsjournalist Harold Doornbos, die onder meer ook op freelancebasis voor VRT werkt, heeft vrij moeiteloos een Syrisch paspoort laten namaken met een foto van de Nederlandse premier Mark Rutte en met een fictieve Syrische naam. Doornbos beweert dat hij er zonder problemen mee Europa zou binnen geraken en stelt zich bijgevolg vragen over onze veiligheid.

Voor 825 dollar (ofwel 750 euro) bemachtigde de journalist het paspoort én een ID-kaart met een pasfoto van premier Rutte en op naam van Malek Ramadan. Volgens Doornbos is er sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië een handel ontstaan in valse paspoorten. Die worden nagemaakt via printers van het Syrische regime die in handen vielen van de rebellen, zo stelt de journalist in zijn artikel in het Nederlandse blad De Nieuwe Revu.

 

 

Doornbos moest naar eigen zeggen niet al te veel moeite doen om aan de juiste contacten te geraken. Al snel kreeg hij zes telefoonnummers doorgespeeld. Bij de eerste telefoon die hij pleegde kreeg hij van de man aan de andere kant van de lijn te horen dat die enkel in boottrips deed. Bij het tweede belletje was het al prijs. Doornbos stuurde de pasfoto van premier Rutte door, waarop hij een proefdruk kreeg terugbezorgd via het internet om te checken of het in orde was. Binnen de 40 uur was alles afgerond en had Doornbos zijn vals paspoort in handen. “Je kunt dus op elke naam een vals paspoort kopen”, is zijn conclusie.

Doornbos maakt zich zorgen. Volgens zijn informatie zouden heel wat IS en Al Nusra-strijders interesse hebben in de paspoorten om zo eenvoudig Europa binnen te geraken. “Er zitten ook landgenoten bij die in de Syriëoorlog hebben gemoord en verkracht en die nu onder een nieuwe naam een leven willen opbouwen. Ook in Europa.”

De valse paspoorten zouden ook gegeerd zijn door mensen met andere nationaliteiten zoals Marokkanen en Palestijnen, die anders geen kans zouden maken om erkend te worden als oorlogsvluchteling.