Nieuw afschakelplan voor deze winter: wat verandert er?

Print
Nieuw afschakelplan voor deze winter: wat verandert er?

Het ministerie van Energie heeft zopas het nieuwe afschakelplan bekendgemaakt. Dat plan treedt in werking bij een stroomtekort. Minister Marghem maakt zich sterk dat het deze winter niet zal moeten gebruikt worden.

Het nieuwe plan zal beter beantwoorden aan de behoeften van de bevolking, de bedrijven en andere stakeholders. In plaats van zes bevat het nieuwe plan acht schijven, wat zorgt voor een betere spreiding van de hinder, aldus Minister van Energie, Marie Christine Marghem. Volgens de minister is de kans dat het plan deze winter zal geactiveerd worden, zeer klein: ‘Dankzij een reeks maatregelen om de bevoorradingszekerheid van elektriciteit te verzekeren, is het risico dat het plan geactiveerd zou moeten worden, uiterst beperkt. Het is dus slechts een ‘ultieme maatregel’ in een hoogst uitzonderlijke crisissituatie.’

Europese aanbeveling

Het nieuwe afschakelplan omvat ongeveer 5.000 MW potentieel afschakelbaar vermogen tijdens het piekverbruik (tussen 17-20u). Dat is 3000 MW meer dan het vorige. Dat het afschakelbaar vermogen is opgetrokken, heeft te maken met een Europese aanbeveling die geldt voor alle beheerders van hoogspanningsnetwerken. Het is geenszins een uitbreiding op basis van een hogere nood, aldus het kabinet.

Het nieuwe plan verdeelt ons land in acht schijven in plaats van zes. Zo wordt de hinder beter gespreid

In principe wordt slechts één schijf tegelijk afgeschakeld, maar mocht het stroomtekort te groot worden, kunnen er meerdere schijven betrokken zijn. De afschakelingsprocedure bij stroomtekort voorziet in een rotatiesysteem tussen de afschakelbare schijven in dalende volgorde, van schijf 8 tot schijf 2 en dan opnieuw van schijf 8 tot schijf 2. Stadscentra met meer dan 50.000 inwoners worden niet afgeschakeld. Ook de provinciehoofdplaatsen worden gespaard, net zoals commerciële luchthavens en havens (zoals haven van Gent en luchthavens van Luik en Charleroi).

Geen treinen

Voor wat betreft het treinverkeer is, na overleg met de Minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, Infrabel en de NMBS, afgesproken om het in het hele land gedurende de hele dag preventief stil te leggen, zodra het afschakelplan geactiveerd is behalve wanneer schijf 8 is afgeschakeld. Dan is er een beperkt treinverkeer voorzien op basis van een plan dat de NMBS en Infrabel hebben uitgewerkt.

Het zijn steeds de ministers van Energie en Economie die op basis van de omstandigheden van het moment beslissen wanneer en volgens welke modaliteiten de afschakeling gebeurt.

Wilt u weten hoe het ervoor staat in uw stad of gemeente? Bekijk dan hier alle kaarten die de overheid heeft vrijgegeven.