Met Daniëlle Houbrechts tussen de eetbare herfstbloemen

Print
Met Daniëlle Houbrechts tussen de eetbare herfstbloemen

Foto: Daniëlle Houbrechts

Opheers

Heers - Herfstbloemen geven je gerechten een ‘fiesta-tropical-touch’, mooi maar … ze doen meer dan dat. Goudsbloemen, rozenblaadjessnippers of fijngesneden Oost-Indische kersjes, fuchsia’s … brengen ook kleur op je herfstbord.

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus L.)
Vurig, temperamentvol, pikant: zo komen Oost-Indische kersen uit de hoek. Ze doen me, midden in de herfst, denken aan zwoele zomers en flamboyante flamencodanseressen met zwierige rokken. Olé!
De Spanjaarden brachten de plant mee naar onze streken. Vandaar misschien?
Oost-Indische-kers groeit dat het een lieve lust is, tot de vriezeman er een eind aan maakt.
Zo’n grote bloem op je bord … neen daar begin je niet vlug aan te knabbelen. Maar in reepjes of fijn gesnipperd over je gerecht ziet ze er beeldig uit. De blaadjes smaken wat peperachtig en doen aan waterkers denken, ze geven dus extra smaak aan je gerecht.
Er zijn verschillende kleuren en vormen.
Zowel de bloemen, de bladeren als de zaden zijn eetbaar. De bladeren smaken scherper, als ze in de zon hebben gestaan, en milder, als ze meer schaduw hebben gekregen. De heel jonge blaadjes zijn zachter dan de oudere. In die blaadjes zit heel wat vitamine C, zelfs tien keer meer dan in sla.
De fijngesneden verse zaden kun je zo in je gerechten doen.
Je bewaart de zaden langer, als je ze met olijfolie overgiet. De olie neemt de smaak helemaal op, maar ook de zaden zelf kun je eten. Ze brengen zoutloze gerechten toch lekker op smaak.
In Oost-Indische kers zit een natuurlijk antibioticum dat onze darmflora niet aantast. Daardoor kan onze weerstand verhogen als we er voldoende van eten.
De plant heeft een brede antibacteriële werking. Als het bijvoorbeeld kriebelt in je keel, is het geen slecht idee om op de rijpe groene zaden te kauwen. Je kunt er je mond en keel mee ontsmetten.
Oost-Indische kers houdt niet van te vochtige en rijke grond. Zij blijft zelfs leven, als je haar verwaarloost. Zeker als je veel bloemen wilt, moet je zorgen voor arme grond. Anders krijg je veel blad maar weinig bloem.

Fuchsia (Fuchsia magellanica)
Zolang de fuchsiabloemen niet bespoten zijn, kun je alle soorten fuchsia’ s verwerken in je gerechten. Ik hou van de eenvoudige wilde fuchsia, die je in Ierland tijdens natuurwandelingen gewoon in de natuur tegenkomt. De takken knip ik na de eerste vorst heel kort. Elk jaar opnieuw op het einde van de lente, komen de eerste takjes en bladeren piepen. Van in de herfst tot aan de vriestijd vrolijken ze mijn tuintje op. Ik heb mijn wilde fuchsiastruik tegen een warme muur gezet en elk jaar opnieuw verrast hij me met honderden prachtige bellen.
Ik snipper de bloemen fijn en strooi ze over mijn gebakjes. Soms roer ik de bloemensnippers onder een pakje zachte goede boter. Ik maak er een worstje van, en laat de boter weer opstijven in de koelkast. Na een tijdje kan ik er prachtige boterplakjes van snijden. Soms schep ik een bolletje boter uit het pakje met een soeplepel en rol het door de fuchsiasnippers.

Kruidige activiteiten en tips
Kruidenwandeling met nadien Culinaire ‘onkruidhapjes’, op zaterdag 10 oktober in onze hoeve. Himpedelstraat 1a, 3870 Opheers om 15 uur. Ik vertel je over kruiden en geef je een hele reeks tips om zelf aan de slag te gaan. Wout Van Lishout kookt aan huis en verwent iedereen met allerlei kruidenhapjes en -sapjes. Vooraf inschrijven op info@kruidjes.be
Als je met 2 personen inschrijft, krijg je gratis het boek VERDE BLOEMEN. Minimumaantal personen voor deze activiteit = 12. Prijs 29 euro p/p.

Lectuur:
VERUKKELIJK ONKRUID, uitgegeven bij Lannoo: allerlei leuke tips over kruiden.
OP DE THEE BIJ DANIËLLE, uitgegeven bij Lannoo: alleen verkrijgbaar via www.kruidjes.be
VERDE ‘Bloemen’, uitgegeven bij Lannoo: alleen verkrijgbaar via www.kruidjes.be
VERRASSENDE ROZEN uitgeverij Lannoo: met al je zintuigen genieten van rozen.

Foto STIJN VERDICKT


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio