Hongarije zegt honderden vluchtelingen onverbiddelijk de halt aan aan grens

Print
Hongarije zegt honderden vluchtelingen onverbiddelijk de halt aan aan grens

Vluchtelingen worden tegengehouden aan de Servisch-Hongaarse grens. Foto: AFP

Honderden vluchtelingen zijn gestrand aan de Servisch-Hongaarse grens nadat de Hongaarse overheid de grens met prikkeldraad heeft afgesloten. VN-medewerkers spreken van verontrustende maatregelen. Volgens mensenrechtenorganisaties schendt Hongarije daarmee ook het internationaal recht.

Sinds maandagnacht is de grens tussen Hongarije en Servië door de politie hermetisch afgesloten met metershoge hekken en rollen prikkeldraad. De 175 kilometer lange ‘muur’ werd de voorbije maanden langs de zuidelijke grens met Servië gebouwd en is nu definitief klaar. Alleen in Tompa is een douanepost waarlangs de grens kan worden overgestoken, maar wie daar vanuit Servië aanschuift wordt streng gecontroleerd op paspoort en bagage.

De Hongaarse grens met Servië was echter de belangrijkste route over land die vluchtelingen gebruikten om de EU te bereiken. De muur stond er al, maar via een opening in het hek aan het grensdorp Röszke konden vluchtelingen toch nog massaal de grens oversteken. Vanaf dinsdag is dat dus definitief onmogelijk. ‘We zijn een nieuw tijdperk gestart’, zei de woordvoerder van premier Viktor Orban. ‘Er komt een einde aan de instroom langs de groene grens.’ De vluchtelingen kunnen dus niet langer door bossen en velden Hongarije binnensluipen.

De nieuwe blokkade heeft dan ook onmiddellijk effect: honderden vluchtelingen stoten op een muur van agenten en soldaten en dringen tegen de hekken aan. Een nieuwe humanitaire ramp dreigt. De honderden vluchtelingen zullen toenemen tot duizenden en is er geen enkele opvang voorzien. Dinsdag was er in temperaturen van 30 graden zelfs geen water beschikbaar.

 

 

Noodtoestand uitgeroepen

Om het grenshek en de posten beter te controleren, heeft de Hongaarse regering nu de noodtoestand uitgeroepen in twee zuidelijke provincies. Dit betekent echter niet dat er humanitaire hulp wordt voorzien, maar wel dat naast de politie ook het leger wordt ingeschakeld. Ook kunnen vluchtelingen nu sneller voor het gerecht worden gedaagd. Wie nu illegaal het land probeert binnen te komen, riskeert een gevangenisstraf tot vijf jaar. Toch hebben 367 migranten dinsdag het Hongaarse grondgebied bereikt, zij werden echter allemaal opgepakt. Tegen 35 van hen is woensdag al een juridische procedure gestart.

Vluchtelingen die via de officiële weg asiel proberen aan te vragen in Hongarije, hebben ook geen geluk meer, zij worden nu teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen. Volgens de VN heeft buurland Servië echter niet de capaciteit om duizenden vluchtelingen op te vangen die aan de grens worden weggestuurd. Amnesty International zegt dat Hongarije met de maatregel ‘de lelijke kant van Europa’s chaotische antwoord’ op de vluchtelingencrisis toont.

De bevoegde Servische minister Aleksander Vulin praat ondertussen met de Hongaarse regering. Hij is ervan overtuigd dat de Servisch-Hongaarse grens opnieuw zal moeten openen. ‘Het is onaanvaardbaar om vluchtelingen terug te sturen naar Servië’, zegt Vulin.

Hek wordt nog langer

De vluchtelingen gaan nu echter hun route door de Balkanlanden verleggen en zullen proberen via Roemenië Hongarije binnen te graken. Dinsdagnamiddag maakte de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijártó, dan ook bekend dat hij het hek langs de zuidelijke grens met Servië, wil doortrekken langs de grens met Roemenië. Woensdagochtend zijn Hongaarse soldaten en politieagenten zelfs al begonnen met de voorbereidende werken. Ingenieurs wijzen hen aan waar het hek zal komen en zij zetten de markeringen, meldt persagentschap Reuters.

Een andere mogelijke route voor de vluchtelingen is nu Croatië. Een eerste groep met een driehonderdtal vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, heeft woensdagmorgen de Servische grens met Kroatië bereikt. De groep kwam aan met bussen en probeerde vervolgens te voet de grens over te steken, maar de Kroatische staatstelevisie bericht dat allemaal werden opgepakt.

De Kroatische presidente Kolinda Grabar-Kitarovic heeft volgens mediaberichten aan de regering gevraagd om de nationale veiligheidsraad bijeen te roepen. Volgens haar moet er een ‘overrompeling’ van vluchtelingen verwacht worden. De regering verzekerde al de nodige maatregelen te hebben getroffen voor de komst van de vluchtelingen, zonder daarover in detail te treden.