Ziekenfondsen willen niet dat overheid hun leden in bestand stopt

Print
Ziekenfondsen willen niet dat overheid hun leden in bestand stopt

Foto: PhotoNews

De ziekenfondsen zien het niet zitten een reeks gegevens, die volgens hen supergevoelig zijn, over te maken aan de federale overheid. Dat schrijft Le Soir woensdag.

De Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, dat de gegevensuitwisseling tussen een aantal instellingen moet stroomlijnen, wil de toekenning van een aantal rechten aan de minst bedeelden automatiseren. Het gaat bijvoorbeeld om de verlaagde tarieven voor water, gas en elektriciteit, het openbaar vervoer, fiscale voordelen, enzovoort.

Ze heeft de ziekenfondsen daarom gevraagd de namen van de leden over te maken, net als het percentage autonomieverlies, het soort handicap en het soort uitkering om zo een centraal bestand in het leven te roepen, aldus de ziekenfondsen.

Die weigeren daarin mee te stappen. 'Het is zorgwekkend, in de huidige context van opgevoerde strijd tegen sociale fraude, huisbezoeken bij werklozen', zegt Solidaris. Het doel van gegevensuitwisseling is al bereikt met het huidige systeem, menen de christelijke mutualiteiten.

De algemeen bestuurder van de Kruispuntbank, Frank Robben, vindt de complexiteit nog te hoog. Hij verzekert de sociale bescherming te willen verhogen. 'De discussie met de ziekenfondsen is aan de gang en verloopt constructief. Ik eis niet dat de gegevens op onze computers staan'. Robben voegt er aan toe dat het doel 'niet rechtstreeks' de strijd tegen sociale fraude is.