Ieder huis moet energiezuinig zijn tegen 2050

Print
Ieder huis moet energiezuinig zijn tegen 2050

Foto: IMAGEGLOBE

De Vlaamse regering en de bouwsector slaan de handen in elkaar: tegen 2050 willen ze alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken. De energiepremies worden hervormd. En wie een huis koopt, zal een stappenplan krijgen om het slim te renoveren. Dat zijn enkele speerpunten in het Renovatiepact van de Vlaamse ministers Annemie Turtelboom (Open Vld), Liesbeth Homans (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag schrijven.

Meer dan de helft van onze woningen is voor 1970 gebouwd. Een groot deel daarvan heeft nog geen dakisolatie of dubbele beglazing. Daar wil de Vlaamse regering verandering in brengen met een ‘Renovatiepact’. Tegen 2050 willen ze alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken. Concreet betekent dit dat elk huis of appartement tegen dan even zuinig moet zijn als eentje dat nu neergepoot wordt (technisch gezien is dit een E60-score).

Er wordt daarbij gewerkt aan een hulptool voor wie wil renoveren. Wie nu een huis of een appartement koopt, krijgt een EPC-certificaat met daarop de E-score die je vertelt hoeveel energie het momenteel verbruikt. Wat echter ontbreekt is een leidraad, een handleiding zeg maar, van hoe je dat huis energiezuiniger kan maken. Daarom zullen nieuwe eigenaars in de toekomst een stappenplan krijgen dat je helpt om te renoveren. Er komt ook een woningpas met daarin een overzicht van de staat van de woning.