Fit & Gezond

Waarom je het bed beter niet meteen opmaakt na het opstaan

Print
Waarom je het bed beter niet meteen opmaakt na het opstaan

Foto: sst

Je bed opmaken net als je eruit bent gestapt mag dan ordelijk ogen, medisch gezien is het niet zo'n goed idee. Professor Didier Ebo, immunoloog en allergoloog aan de Universiteit Antwerpen, legt in het Radio 1-programma 'Nieuwe Feiten' uit waarom.

' 's Ochtends na het opstaan meteen je bed opmaken is medisch gezien niet zo'n goed idee, zeker niet voor allergiepatiënten', zegt Ebo in 'Nieuwe Feiten'. 'Bij meeste patiënten die een luchtwegenallergie hebben, is er sprake van een huisstofmijtallergie, en een huisstofmijt heeft het graag warm en vochtig. Als je je bed onmiddellijk weer opmaakt, behoud je de warmte en de vochtigheid in je bed'.

De professor omschrijft de huisstofmijt als een spinachtig diertje, dat je niet ruikt, hoort of ziet, maar waar het gemiddelde bed vol van zit. Op zich kunnen ze geen kwaad, behalve voor allergiepatiënten, bij wie het immuunsysteem geactiveerd wordt door bepaalde eiwitten die de huisstofmijt in haar uitwerpselen en darmen heeft. Voor hen heeft Ebo nog praktisch advies: 'Maak je bed niet onmiddellijk op, maar zorg ervoor dat de temperatuur en de vochtigheidsgraad zakt. Huisstofmijt zit vooral in de slaapkamer, want ze eet voornamelijk onze droge huidschilfers. Ik adviseer mijn patiënten daarom om de slaapkamer zo droog en fris mogelijk te houden, met een temperatuur onder de achttien graden en een vochtigheidsgraad onder de zestig procent. Daarnaast kan het helpen om de slaapkamer minstens twee keer per week grondig schoon te maken, liefst af te stoffen met een vochtige doek, en de lakens één keer per week te wassen op zestig graden'.

 

 

Niet te missen