Rugbyclub Maasland viert tienjarig bestaan

Print

Wurfeld

Maaseik - Rugbyclub Maasland viert dit weekend een groot feest, de Maaseikse sportvereniging bestaat tien jaar. Bij de thuisbasis van de sportclub in Wurfeld, worden allerlei activiteiten georganiseerd om dit jubileum te vieren.

Reeds tien jaar, vanaf 2005, wordt er al gesport bij Rugbyclub Maasland. Daarom worden dit weekend de spelers en speelsters, de bestuursleden, de supporters en alle sympathisanten extra in de bloemetjes gezet. Tijdens het opendeurweekend van 18 tot en met 20 september kunnen sympathisanten een kijkje nemen hoe het eraan toegaat binnen de Maaseikse rugbyclub. Er staan allerlei activiteiten op het programma. Zo wordt het weekend op gang getrokken om 19u met een vriendjesdag voor kinderen en jeugd vanaf 6 jaar. Daarbij zijn alle kinderen welkom om de sport eens te proberen. De vriendjesdag wordt gevolgd door een receptie waarbij memorabele rugbyverhalen van onder het stof kunnen worden gehaald met een hapje en een drankje. Zaterdag staan de jeugdspelers en de dames in de schijnwerpers. Vanaf 13u30 zijn er wedstrijden te zien tegen verschillende Belgische ploegen. Supporters zijn weer dan welkom om de Maaslanders een hart onder de riem te steken. ’s Avonds wordt de tweede dag van het opendeurweekend afgesloten met een heus galabal. Het rugbyweekend wordt afgesloten door het herenteam. Zij nemen het om 15u op tegen de Landense Rugbyclub Haspinga. Haspinga debuteert in de competitie van onze heren dus het belooft een spannende wedstrijd te worden.

Tussen pot en pint

Aan dit jubileum gaan natuurlijk jaren vooraf. In augustus 2005 werd Rugbyclub Maasland tussen pot en pint opgericht door Bjorn Houben en Geert Maas, twee heren uit Maaseik en Kinrooi die zin hadden in een uitdaging. Er werd een heuse promotieactie opgezet en binnen de korte keren kon een kleine groep enthousiaste mannen beginnen trainen op hun eigen trainingsveld in Neeroeteren. Maar ook bij een aantal dames uit de buurt begon het rugbyvirus te kriebelen. Een jaar later, in 2006, werd het damesteam opgericht en speelde het herenteam ondertussen de eerste wedstrijden in de vijfde nationale competitie. De sportvereniging krijgt naambekendheid in Maaseik en omstreken en de ledenaantallen schieten de lucht in. Zowel het herenteam als het damesteam kunnen onmiddellijk de derde plaats veroveren in hun klassement dankzij de uitstekende begeleiding van verschillende ervaring trainers die beide teams onder hun hoede nemen. Maar voor Rugbyclub Maasland staat niet alleen wedstrijden en trainingen op de agenda. Het herenteam trok in 2007 voor het eerst naar het buitenland naar Tjechië voor een rugbyweekend. De dames volgenden een jaar later hun voorbeeld en trokken naar Engeland voor een weekend vol rugby, plezier en jolijt.

De jeugdspelers debuteren

Vanaf 2008 kreeg de sport meer bekendheid en de vraag naar een jeugdteam werd steeds groter. Het begon als een kleine groep spelertjes met een enthousiaste trainer maar ondertussen is het uitgegroeid tot heuse jeugdwerking met tientallen spelertjes van verschillende leeftijden in verschillende teams.
De club groeit, de teams presteren steeds beter. Wanneer het damesteam in 2010 kampioen wordt in de tweede nationale divisie en promoveert naar de hoogste reeks van België, barst de club echt uit haar voegen. Rugbyclub Maasland verhuist naar Wurfeld naar een eigen accommodatie met een eigen kantine en twee speelvelden. Ondertussen starten de jeugdteams in de competitie en leveren knappe prestaties. De U11 wordt derde in de Vlaamse beker. Het herenteam groeit traag maar gestaag en presteert steeds beter in de tweede Vlaamse divisie. Het damesteam moet zich na een jaar al gewonnen geven in de hoogste reeks van België en zakt na een seizoen terug naar de tweede nationale divisie.
In 2013 draagt Bjorn Houben het voorzitterschap na een lange carrière over aan Rob Creemers. De nieuwe voorzitter staat voor heel wat uitdagingen want het verenigingsleven in Vlaanderen staat onder druk. De ledenaantallen dalen maar Rugbyclub Maasland blijft niet bij de pakken zitten. Er wordt fors ingezet op het engagement van de leden en allerlei activiteiten en evenementen worden op touw gezet. Dankzij de inspanningen van alle vrijwilligers staat er tien jaar later nog steeds een grote rugbyclub met naam en faam in Maaseik en omstreken en dat wordt dit weekend gevierd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio