Mama

Zo krijgt je kleintje een grotere woordenschat

Print
Zo krijgt je kleintje een grotere woordenschat

Foto: SS

Het lijkt misschien evident, maar volgens dit onderzoek aan Harvard en de universiteit van Maryland is het nu ook echt bewezen: woordjes herhalen als je tegen een jong kind praat, bevordert de taalvaardigheid.

In het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Journal of Child Language, geven de wetenschappers aan dat al uit eerder onderzoek blijkt dat praten tegen je kind goed is voor zijn of haar taalontwikkeling. Maar hoe je met je baby praat, is volgens de onderzoekers net zo belangrijk. Daarom onderzochten ze het belang van herhaling.

Ze bestudeerden een groep kinderen vanaf de leeftijd van zeven maand (dus voor ze konden praten) tot ze twee jaar werden. Daaruit blijkt dat de kinderen van ouders die vaak woordjes herhalen anderhalf jaar later over een grotere woordenschat beschikken en de taal beter begrijpen. ‘It takes two to tango. Niet alleen het kind, maar ook de ouder speelt een grote rol bij de taalontwikkeling’, klinkt het bij medeonderzoeker Dr. Ratner.

De onderzoekers benadrukken dat een goede communicatie tussen ouder en kind belangrijk is: ‘dankzij deze kennis kunnen ouders een bewuste keuze maken voor een bepaalde communicatiestrategie. Het is al geweten dat ouders automatisch trager en op een zangerige toon tegen hun kind praten, nu kunnen ze ook met opzet woorden wat vaker herhalen. Hun baby zal er tijdens en na de peutertijd de vruchten van plukken.’

Niet te missen