Op basisschool 't Schommelbootje wordt alleen maar gefeest

Print
Op basisschool 't Schommelbootje wordt alleen maar gefeest

Foto: Mieke Vanhoutte

Centrum

Alken - Het nieuwe schooljaar werd bij basisschool 't Schommelbootje in Alken goed ingezet: op vrijdag 4 september werd de 35ste verjaardag in intieme kring (alleen de leerkrachten en de kinderen) gevierd. Dit is het eerste feest van vele, want feesten zit de Schommelbotenaren in het bloed! In 1980 werd de school door een groep zeer geëngageerde mensen opgericht, en dat grote engagement is nog altijd voelbaar, zowel bij de leerkrachten als bij de ouders. Dan is af en toe een feestjaar wel op zijn plaats!

"Blijft er zo nog wel voldoende tijd over voor het normale lesprogramma?" hoor ik sommige mensen denken. Natuurlijk, ook bij het Freinetonderwijs moeten de leerdoelen gehaald worden. Maar je moest eens weten hoeveel leerdoelen er aan bod komen bij de voorbereidingen van een feest! De eerste graad zorgde voor de hapjes, de tweede graad maakte bijzondere drankjes. Van de derde graad werd al een grote verantwoordelijkheid gevraagd: ook zij maakten hapjes, maar moesten hiervoor zelf recepten uitzoeken, de ingrediënten oogsten uit de moestuin en contacten aanspreken voor de overige ingrediënten. De bijbehorende leerdoelen liggen onder meer op het gebied van taal (begrijpend lezen: het volgen van een recept), rekenen (maten en gewichten, omrekenen naar grote hoeveelheden), gezonde voeding en hygiëne. Voor de kleuters, die voor de animatie zorgden, was dit een onderdeel van de musische vorming en lichamelijke opvoeding.
Dit bewijst maar weer eens hoe levend de Freinetpedagogie is. Uit het leven gegrepen. Dat leren toch zo leuk kan zijn...


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio