Opnieuw vier doden bij betogingen in Nepal

Print
Opnieuw vier doden bij betogingen in Nepal

De politie heeft dinsdagavond tijdens een betoging in het zuiden van Nepal vier mensen, onder wie ook een kind van vier jaar, doodgeschoten. In Nepal trekken al enkele weken mensen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe grondwet.

De politie zegt het vuur geopend te hebben om op die manier de molotovcocktails en stenen van de betogers te beantwoorden. De betogers vernielden ook een politiewagen en een politiecommissariaat in het district Rupandehi.

“Vier mensen zijn gedood toen de politie het vuur opende op de massa die heel agressief en bedreigend werd”, zei de politiechef Rajendra Dhakal. “Jammer genoeg kwam er ook een jongen van vier jaar om het leven”.

De afgelopen weken heeft het hevig protest in het zuiden van het land al het leven gekost aan meer dan 40 mensen, onder wie 11 agenten en een baby van 18 maanden oud.

De leden van het grondwettelijk hof buigen zich sinds zondag over een nieuwe grondwet die het land zal opdelen in zeven provincies. Het misnoegen tegen het project is het grootst in de vlaktes in het zuiden van het land, waar gemarginaliseerde etnische groepen, in het bijzonder de minderheden Madhesi en Tharu, vrezen dat ze na deze nieuwe indeling democratisch ondervertegenwoordigd zullen zijn in de federale en provinciale politiek.

De nieuwe grondwet, die al bijna een decennium de Nepalese politiek domineert, zou op dinsdag in werking moeten treden.