Vereniging Tuinliefhebbers heeft het over blikvangers en mooie hoekjes

Print

Termolen

Zonhoven - Voor een ruime opkomst van een 35-tal leden, begon Piet Rietveld, architect bij tuinaanleg W. Reynders, “Groen in vorm” aan het thema van deze maandelijkse ledensamenkomst: “Blikvangers en mooie hoekjes”. Ook deze zondag, 13 september zou alweer een heerlijke en leerrijke vergadering worden voor onze leden.

Zo kwamen we te weten dat onze tuinbeleving een overblijfsel is en blijft van toen de mensheid zich van jagers ging settlen en een stuk grond (tunus) ging afbakenen. De huis-tuinrelatie of binnen-buitenrelatie bleef hierin steeds functioneren en onze moderne tuinarchitectuur speelt hier nog steeds op in: geen muren aan de achterkant van het huis, alleen grote glaspartijen, die rechtstreeks met de tuin laten communiceren. Een tuin-huis in de echte zin van het woord; meer en meer brengen wij de dingen van het huis, ook naar de tuin.
Eens we van de tuin willen genieten is het belangrijk de juiste plaats te kiezen: een hoek in de zon en uit de wind. De moderne tuin wordt opgeschikt met heel weinig middelen, heel sober, met meerstammige bomen die heel veel sfeer brengen, naar het voorbeeld van de Italiaanse tuinarchitect Luciano Gabrielli. Stijl, modern vs klassiek, en sfeer wordt geschapen, vaak met heel summiere middelen, maar steeds afgezoomd, typisch voor een tuin.
Na een korte pauze, waarin de traditionele gratis tombola weer talrijke gelukkigen maakte met zaadjes en stekken voor planten en druivelaars, ging de spreker uitgebreid verder met het tonen van een aantal blikvangers, die soms heel persoonlijk kunnen zijn van en voor de eigenaars, zoals stenen, rotsen, takken of boomstammen of –wortels, beschilderd en weerbestendig gemaakt, kunst(werken) in alle mogelijke vormen en materialen, felgekleurde bloembakken of soldaatjes, grijze loodornamenten, oversized insecten, … Toen het publiek nog vragen mocht stellen, bleek het onderwerp heel wat losgemaakt te hebben bij de talrijke vragenstellers.
De secretaris Laurent sloot af met erop te wijzen dat er nog een geboorte aan te kondigen viel, met name de nieuwe website van de vtz vzw. Ook al is hij nog volop onder constructie, hij raadde iedereen aan er al eens een blik op te werpen: www.vtzzonhoven.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio