Wandelen langs Molenvijvervilla's

Print
Genk - Afgelopen zondag, 13 september, was het naar jaarlijkse gewoonte weer Open Monumentendag. Naast een reeks activiteiten in Zwartberg kon je ook deelnemen aan een boeiende wandeling langsheen de Molenvijver en de villa’s die zich er sinds meer dan een eeuw in spiegelen.

De wandeling was een organisatie van het Emile Van Dorenmuseum, ondergebracht in villa Le Coin Perdu, één van de Molenvijvervilla’s, en het Nationaal Park Hoge Kempen. Ook deze laatste heeft haar administratieve zetel in één van die bijzondere villa's, namelijk Les Abeilles.

Vanaf het midden van de 19de eeuw trokken van heinde en ver landschapschilders naar het hart van de Limburgse Kempen om het bijzondere landschap van Genk en regio op doek te vereeuwigen. Sommigen verloren er hun hart aan de uitgestrekte heidevelden en dennenbossen, de duinen en het kleine dorpscentrum en besloten zich in Genk te vestigen. Enkelen van hen bouwden een villa met uitzicht over de Molenvijver en de Dorspbeekvallei. Emile Van Doren en Armand Maclot waren zonder meer de bekendste.
Hun voorbeeld werd al snel gevolgd door de rijke burgerij uit steden als Luik en Brussel. Zij bouwden hun lustoord ook aan de oevers van de vijver. De wandeling bracht deze onbekende geschiedenis terug tot leven, samen met de verhalen die achter de gevels schuilgingen.

Na de wandeling brachten de wandelaars een bezoek aan villa Le Coin Perdu, vandaag het Emile Van Dorenmuseum. De geschilderde landschappen die in overvloed in het museum aanwezig zijn, getuigen van de schoonheid die de kunstenaars en toeristen aantrok. Veel van deze landschappen zijn vandaag nog steeds te ontdekken, onder andere in het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit park is samen met de aangrenzende mijnsites officieel kandidaat om als UNESCO Werelderfgoed erkend te worden. Ook dit bleef tijdens de wandeling niet onvermeld.

Villa Le Coin Perdu kan je elke zondag bezoeken van 14 tot 18 uur. Toegang is gratis. Momenteel staat Emile Van Doren zelf centraal in het museum dat zijn naam draagt. In 2015 herdenkt de stad Genk namelijk de 150ste geboortedag van deze kunstenaar die zijn leven lang Genk en zijn landschap bezong met verf en penseel.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio