Tusk beslist donderdag over Europese top, ministers dinsdag bijeen

Print
Tusk beslist donderdag over Europese top, ministers dinsdag bijeen

Foto: AFP

Europees president Donald Tusk beslist donderdag of hij een Europese top over de vluchtelingencrisis gaat beleggen, zo heeft hij op Twitter meegedeeld. Intussen komen de ministers van Binnenlandse Zaken komende dinsdag opnieuw bijeen om zich te buigen over de spreiding van asielzoekers in Europa.

'Tijdens mijn consultaties hebben bepaalde leiders een buitengewone Europese top over migratie gevraagd. Ik zet mijn consultaties voort en maak donderdag mijn beslissing bekend', zo meldde Tusk dinsdag op Twitter.

Duitsland drong dinsdag openlijk aan op een bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders om oplossingen voor de aanpak van de vluchtelingenstromen te bespreken. Berlijn is een grote pleitbezorger van de spreiding van asielzoekers over de lidstaten. Ook Slovakije, één van de tegenstanders, sprak zich uit voor een top.

Tusk had vorige week gezegd dat hij een topbijeenkomst zou organiseren indien de ministers van Binnenlandse Zaken geen Europese oplossingen voor de opvang van de vluchtelingen zouden aanreiken. Ze raakten het maandag alvast niet eens over de bindende spreiding van 120.000 asielzoekers uit Griekenland, Italië en Hongarije over de andere lidstaten.

Luxemburg, dat momenteel de bijeenkomsten op ministerieel niveau leidt, kondigde intussen aan dat de ministers van Binnenlandse Zaken aanstaande dinsdag 22 september opnieuw naar Brussel afzakken in een poging om een doorbraak in het dossier te forceren.