Binnenkort eindelijk internet in treinen NMBS?

Print
Binnenkort eindelijk internet in treinen NMBS?

Foto: Photo News

De vervoersmaatschappij NMBS start binnenkort met een proefproject om internet aan te bieden in haar treinstellen. Hoeveel ons dat eventueel zou kosten en via welke snelheid u zal kunnen surfen, is voorlopig nog niet geweten.

‘Het klopt inderdaad dat we tegen eind dit jaar willen starten met het testen van internet in onze treinstellen’, klinkt het bij Frieke Neyrinck van de NMBS. ‘Momenteel wachten we via een aanbestedingsprocedure af met wie we daarvoor in zee kunnen gaan.’

Volgens de krant La Capitale liggen er twee denksporen op tafel: ofwel surfen via een wifiverbinding, ofwel via het mobiel netwerk (3G of 4G). De vervoersmaatschappij lijkt vooral gewonnen voor dat laatste idee, omdat het in financieel onzekere tijden een meer voordelige investering zou zijn. ‘Bovendien is een wifiverbinding op treinen niet altijd even betrouwbaar gebleken. Zo ondervinden we op onze Thalys-treinen regelmatig netwerkproblemen’, klinkt het nog bij de vervoersmaatschappij.

Ook in de stations

Op welke lijnen er precies internet komt en hoeveel ons dat eventueel zou kosten, wil men bij de NMBS voorlopig nog niet kwijt. ‘Van zodra de eerste testen succesvol blijken, kunnen we starten aan de uitrol. Dat plan zijn we momenteel nog aan het uitwerken. Hoe alles er dus in de praktijk uit zal zien, kunnen we nog niet kwijt’, zegt Neyrinck.

Voorts loopt er bij de NMBS ook een proefproject om gratis wifi aan te bieden in de stationsgebouwen waar nog een loketbediende aan het werk is. ‘Begin 2016 starten we alvast met gratis internet in drie stationsgebouwen. Nadien volgt er een evaluatie en mogelijk een verdere uitrol’, klinkt het nog.