Bijna 500 voorstellen voor hervorming ziekenhuisfinanciering

Print
Bijna 500 voorstellen voor hervorming ziekenhuisfinanciering

Foto: BELGA

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block heeft 470 voorstellen ontvangen op haar oproep voor thema’s voor pilootprojecten voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Dat meldt de Open VLD-minister dinsdag op haar website. Er wordt nu een selectie van thema’s gemaakt en nadien volgt een nieuwe oproep om concrete projecten rond die geselecteerde thema’s in te dienen.

De hervorming van de ziekenhuisfinanciering is één van de prioriteiten van De Block in de lopende legislatuur. Bedoeling is om een nieuw en duurzaam financieringssysteem op poten te zetten.

Vernieuwende ideëen worden via pilootprojecten getest. Om thema’s voor die pilootprojecten te verzamelen, lanceerde minister De Block een oproep. Die oproep leverde 470 reacties en commentaren op. Die reacties kwamen uit allerlei hoeken, gaande van patiënten zelf tot ziekenhuizen, verpleegkundigen en OCMW’s. 'Het zijn creatieve en innovatieve voorstellen die aantonen dat onze mensen op het terrein klaarstaan om te veranderen', aldus De Block.

De voorstellen gaan over tal van onderwerpen, zoals aangepaste opvang in een andere omgeving dan het ziekenhuis (thuishospitalisatie, zorghotels, ¿) en taakafspraken tussen ziekenhuizen en andere zorgverleners, ondersteund met e-gezondheidsapplicaties. In totaal hebben 219 personen of organisaties gereageerd op de oproep. Velen hadden verschillende suggesties.

Uit de stapel voorstellen wordt nu een selectie van een aantal thema’s voor pilootprojecten geselecteerd. Nadien volgt een nieuwe oproep voor concrete projecten rond die geselecteerde thema’s.