Dodelijk ongeval met kraan in Mekka ‘geen gevolg van grove nalatigheid’

Print
Dodelijk ongeval met kraan in Mekka ‘geen gevolg van grove nalatigheid’

Foto: AFP

Het ongeval met een bouwkraan, die op de Grote Moskee in Mekka is neergestort met meer dan 100 doden tot gevolg, is volgens een Saoedische rechtbank niet te wijten aan grove nalatigheid. Dat maakte de nieuwszender al-Arabiya dinsdag bekend.

Desondanks zou het Saoedische Binladen-concern, dat met de bouwwerken aan de Grote Moskee was belast, tijdens bijkomend onderzoek voorlopig geen overheidscontracten meer mogen krijgen, luidt het.

Volgens het staatspersbureau SPA is tegen medewerkers van de onderneming een reisverbod uitgevaardigd. Het bouwbedrijf is door de vader van de gedode terroristenleider Osama bin Laden opgericht en behoort tot de grootste van de wereld.

Volgens SPA zouden de families van de dodelijke slachtoffers omgerekend een schadevergoeding van rond de 237.000 euro ontvangen. Bij het omvallen van de bouwkraan tijdens een hevig onweer vorige vrijdag op het islamitische heiligdom werden meer dan 100 mensen, waaronder twee Belgen, gedood. De kraan is afkomstig van de fabrikant van bouwmachines Liebherr in het Duitse Baden-Württemberg, dat zijn hoofdzetel in Zwitserland heeft.