Vluchtelingen voortaan 24 uur op 24 welkom in WTC III

Print
Vluchtelingen voortaan 24 uur op 24 welkom in WTC III

Foto: BELGA

Brussel -

Het préopvangcentrum in het WTC III gebouw in Brussel is voortaan dag en nacht open. Dat meldt het Rode Kruis dinsdagavond.

Om het comfort te verhogen, wordt de capaciteit op de eerste verdieping van het WTC III gebouw wel verlaagd van 500 naar 300 bedden. Zo komt er meer ruimte om te eten en worden er lockers geplaatst om persoonlijke spullen op te bergen en wat privacy te creëren in de slaapruimtes. Vanaf donderdag worden er ook douches geplaatst, zo meldt het Rode Kruis.

Premier Charles Michel had maandag gevraagd dat het WTC III gebouw 24 uur op 24 toegankelijk zou zijn. Tot nu toe was het gebouw slechts open van ‘s avonds tot ‘s ochtends, waardoor vluchtelingen er overdag niet konden blijven en er ook hun spullen niet konden achterlaten. De meeste vluchtelingen kozen ervoor om de nachten toch door te brengen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark.

In het WTC III gebouw kunnen mensen verblijven die een reconvocatiebrief van de Dienst Vreemdelingenzaken op zak hebben. Dat is een document waarin Vreemdelingenzaken de asielzoeker vraagt om op een latere datum terug te komen om zijn dossier voor asielaanvraag op te starten. In functie van het aantal asielzoekers dat in aanmerking komt, bekijken alle betrokken partners intussen nog steeds mogelijkheden om de bestaande préopvang uit te breiden.