Wordt Vlaanderen dé recyclagehub van Europa?

Print

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) wil Vlaanderen op de kaart zetten als dé recyclagehub van Europa. Het VIL mikt daarbij op vijf afvalstromen, waaronder ook gevaarlijk afval.

Het logistiek instituut start daarom het project ‘Flanders Recycling Hub’, samen met 21 bedrijven actief in afval en recyclage. Bedoeling is te kijken welke afvalstromen interessant kunnen zijn om aan te voeren via de zeehavens, te recupereren en weer uit te voeren. 'De tijd dat afval een vies woord was, is voorbij. Integendeel: het is nu een grondstof en Vlaanderen wil deze nieuwe materialenstromen aantrekken', luidt het bij VIL.

Concreet wordt er gemikt op vijf afvalstromen: autowrakken, kunststoffen, bouw- en sloopafval, metaalslakken en kritieke metalen. Die laatste kunnen bijvoorbeeld ook radio-actieve bestanddelen bevatten, of asbest. Volgens Liesbeth Geysels, directeur van het VIL, gaat het voorlopig enkel om een studie. 'Maar we hebben niets per definitie willen uitsluiten', aldus Geysels. 'Veiligheid gaat evenwel boven alles.'

Onderzoek moet nu uitwijzen welke afvalstromen en recyclageactiviteiten het meest veelbelovend zijn, om daarna proefprojecten op te starten.