Kaart voor grote gezinnen dreigt te verdwijnen bij NMBS

Print
Kaart voor grote gezinnen dreigt te verdwijnen bij NMBS

Foto: BELGA

De NMBS werkt aan een vereenvoudiging van haar tarieven. Het is daarbij allerminst uitgesloten dat de kortingskaart voor grote gezinnen zou verdwijnen of nog slechts beperkt zou blijven bestaan. Dat valt dinsdag te horen op het kabinet van federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR), nadat PVDA aan de alarmbel trok.

De korting voor grote gezinnen dateert al van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Met de kaart kunnen alle leden van een gezin met tenminste drie kinderen aan halve prijs reizen, of zelfs gratis indien ze jonger zijn dan twaalf.

Sinds enkele maanden gaat het gerucht dat voor de kaart het einde dreigt. De gesprekken over de nieuwe beheersovereenkomst van de NMBS lopen volop, inclusief het debat over een eenvoudiger tarievenschema.

De NMBS telt een hele hoop tarieven en het kortingschema is niet altijd even duidelijk, klinkt het op het kabinet-Galant. Er bestaan heel wat kortingen voor jongeren, waarvan er verschillende voordeliger zijn dan - maar niet cumuleerbaar met - de korting voor grote gezinnen. In de zomer konden jongeren tussen 16 en 25 ook gedurende een maand onbeperkt de trein nemen voor 25 euro, klinkt het.

De kortingskaart voor grote gezinnen zou dus min of meer geïntegreerd blijven in andere tariefformules en slechts voor een beperkt aantal gevallen moeten blijven voortbestaan. 'Het doel is niet om grote gezinnen te raken maar om dichter aan te sluiten bij de realiteit van vandaag', aldus het kabinet-Galant.

Oppositiepartij PVDA heeft er geen goed oog in. 'Het is een nieuwe zware slag voor de gezinnen', hekelt Kamerlid Raoul Hedebouw. 'Na de indexsprong, de btw-verhoging op elektriciteit en de verhoging van allerhande belastingen. Waar stoppen de aanvallen van de regering op de koopkracht van de gezinnen? '